Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Αφισοκόλληση στην Μύκονο! Άλλη μια κακή συνήθεια...

Κάθε καλοκαίρι, στον βωμό της μεγαλύτερης κερδοφορίας, πολλοί συμπατριώτες μας ακολουθούν τον δρόμο της αφισοκόλλησης και της διανομής φυλλαδίων.

Σίγουρα ο τρόπος αυτός θα μεγαλώνει τις πωλήσεις τους, διότι αλλιώς θα το είχαν σταματήσει.

Σίγουρα οι πωλήσεις πρέπει να είναι οι μεγαλύτερες δυνατές, μιας και είναι λίγες οι μέρες που μπορούν να 'οικονομήσουν'.

Όμως υπάρχει η ερώτηση του πρέπει. Άραγε πρέπει; Τι άλλο θα σκεφτούμε, πόσο βαθιά θα φθάσουμε;

Προσπαθώντας τα καταγράψω λιγα απο τα πολλά αρνητικά, θέλω να αναφερθώ στα παρακάτω:

1. Η αφίσα σίγουρα είναι ένα μέσο προβολης και ενημέρωσης. Όμως δυστυχώς στην Μύκονο δεν χωράει. Είναι έτσι το νησί, είναι οι βοριάδες, είναι η πληθώρα των επαγγελματιών στον ίδιο χώρο που την κάνουν απαγορευμένη σκέψη. Αν ο καθένας μας ξεκινήσει και διαφημίζει με αφίσες την κάθε εκδήλωση που θα ήθελε να κάνει και γεμίσει όλους τους τοίχους, τις κολώνες, τα αυτοκίνητα, τις πλατείες, τότε θα καταλήξουμε σε ένα νησί κιτς και ξεφτίλας...

2. Το θέμα της όποιας αφίσας πρέπει να περνάει από έλεγχο κοινής λογικής. Δεν γίνεται να γεμίζουν όλες οι κολώνες με ημίγυμνες που συμπτωματικά είναι και DJ, η με το βαθί λαρύγγι της τάδε χώρας που ντε και καλά έπρεπε να την ξέρουμε, η με 30 διαφορετικά πάρτυ πανσελήνου που αρχίζουν 10 μέρες πριν την πανσέληνο και τελειώνουν 10 μερές μετά... Αυτή η σκέψη είναι υποβάθμιση. Εγώ προσωπικά αλλά και άλλοι Μυκονιάτες πιστεύω δεν θέλουμε να μας υποβαθμίζουν έτσι χωρίς λόγο και αιτία.

3. Είναι το προσωπικό που κάνει την αφισοκόλληση και την διανομή φυλλαδίων. Με τί κριτήριο επιλέγονται; Πάντα είναι άθλιοι στην εμφάνιση και την συμπεριφορά.

4. Στην χώρα υπάρχουν οι καθαριστές και κάθε πρωί κουτσα στραβά σκουπίζουν το ατελείωτο χαλί από τα παλιόχαρτα. Στις παραλίες όμως; Γιατι ο 60χρονος που κάθεται και λιάζεται να γεμίζει με φυλλάδια του τάδε DJ ή του δείνα ...I AM FAMOUS? Τον ρώτησε κανείς αν θέλει τέτοια ενημέρωση; Και την παραλία ποιός την καθαρίζει; Τα παλιόχαρτα αυτά που τα παιρνει ο αέρας και γεμίζουν τον τόπο ποιός τα μαζεύει; Η μήπως η λύση 'άστα να πάνε στην θάλασσα΄είναι η σωστή;

5. Υαλοκαθαριστήρες και σέλα απο μηχανάκια. Αγαπητοί Μυκονιάτες επιχειρηματίες, αν βρω πεντε χαρτιά στο αυτοκινητο μου και δεν με ενδιαφέρουν τι θα τα κάνω; Που θα τα πετάξω; Ξερετε εσείς κανένα σκουπιδοτενεκέ στα πάρκιν; Οχι ο μεγάλος δεν είναι σκουπιδοτενεκές, είναι χωράφι. Δεν σας νοιάζει; Τότε ποιόν νοιάζει;

6. Αφού βάλαμε τις αφίσες και τα πανώ, τελείωσε η εκδήλωση, μήπως πρέπει κάποιος να πάει να τα βγάλει; Και αυτή την δουλειά θα την αφήσουμε στο μελτέμι; Ακόμη στις κολώνες του περιφερειακού υπάρχουν αφίσες καλοκαιρινές, λες και είναι χριστουγεννιάτικη διακόσμηση!

7. Μία νέα τάση είναι η αφισοκόλληση στους σκουπιδοτενεκέδες. Άραγε ποιός λογικά σκεπτόμενος επιχειρηματίας πιστεύει ότι ένας βρόμικος σκουπιδοτενεκές είναι το κατάλληλο σημείο προβολής της επιχείρησης του; ΑΝ υπάρχει έστω και ένας, τότε δυστυχώς πιστεύω ότι οι απόψεις του για την διαφήμιση και την κοινωνική ευθύνη της εταιρείας του δεν είναι για απέξω απο τους τενεκέδες αλλά για μέσα!

8. Υπάρχει και το θέμα με τους έμμεσους διαφημιζόμενους. Είναι νόμιμο να φθάνει ένα έντυπο με έμμεση διαφήμιση αλκοόλ ή τσιγάρου σε ανήλικους; Οι τσιγαράδες και οι επιχειρηματίες με εκδηλώσεις οργανωμένες απο αυτούς μοιράζουν έντυπα σε οποιονδήποτε βρουν μπροστά τους και είναι μεγαλύτερος απο 6 χρονών!!

Είναι γεγονός ότι δεν φταίει για όλα η Πολιτεία και ο Δήμος ειδικά όταν παρουσιάζει συμπτώματα και ασθένειες όπως στην Ελλάδα και στην Μύκονο. Μην περιμένουμε απο πεθαμένους να χορέψουν ζεϊμπέκικο! Δεν ξέρουν, δεν μπορούν, δεν θέλουν, δεν νοιάζονται!Έχουν δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο με ρουσφέτια, εξαρτήσεις, προστασίες, μνημόσυνα, κοινωνικές παραστάσεις, πληρωμένες καταχωρήσεις στον τύπο, αδιαφορία για τους πολλούς, εξυπηρέτηση των λίγων, άγνοια σχεδιασμού.... Φταίνε μόνο στο σημείο που δεν εφαρμόζουν τους νόμους. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι, ο καθένας με το ποσοστό του, έχουμε μερίδιο ευθύνης. Πρέπει να σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι να βγάζουμε τα μάτια μας, να χαλάμε την ποιότητα της ζωής μας, να ανεχόμαστε το παράλογο.

Όσο γι' αυτούς που συνεχίζουν να ρυπαίνουν ασύστολα, θέλω να τους παρακαλέσω να βρούν άλλο τρόπο ενημέρωσης. Πιο έξυπνο, λιγότερο ρυπογόνο και να αναφέρεται στους πιθανούς πελάτες μόνο χωρίς να γίνεται βάρος στους υπόλοιπους επισκέπτες και κατοίκους του νησιού.
Τέλος, αναφερόμενος σε καταστήματα που λειτουργούν προσφέροντας αμφιβόλου ηθικής υπηρεσίες, μήπως είναι καλυτερα να μην κάνουν αφισοκολλήσεις; Έτσι και αλλιώς, είναι παράνομοι. Ποια είναι ανάγκη να το διαφημίζουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου