Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

Ασβέστης ή πλαστικό;

Σίγουρα στο νησί υπάρχουν ειδικοί και τους παρακαλώ να εκφράσουν την γνώμη σους.
Εγώ σαν μη ειδικός αλλά με λίγες γνώσεις, απλώς διαμαρτύρομαι για την αλόγιστη χρήση μπογιάς που δεν έχει βάση ασβέστη ή άλλα φυσικά υλικά.
Υπάρχουν μετρήσεις, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η χρήση ασβέστη, (πάλι όπως γινόταν παλιά), έχει ευεργετικά αποτελέσματα, σε σχέση με τις χημικές πλαστικές μπογιές αλλά και με τα σουβαντίσματα τσιμέντου.
Αποτελέσματα μπορούμε να δούμε και στο νησί όπου πολλά παλιά χωριά είναι σε καλύτερη κατάσταση απο πρόσφατες κατασκευές. Φαίνεται αυτό επίσης και σε παλαιότερα μνημεία, εκκλησίες κλπ όπου χωρίς τσιμέντο και πλαστικά χρώματα ή λαδομπογιές, άντεξαν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια.
Το κυριότερο είναι ότι οι τοίχοι παραμένουν ζωντανοί, αναπνέουν, φιλτράρουν τον αέρα. Δεν εγκλοβίζουν την υγρασία.
Σε χώρες που σέβονται την παράδοση όπως στην Ιταλία, έχει αναπτυχθεί έρευνα με θαυμαστά αποτελέσματα για την δημιουργία σύγχρονων τεχνικών και προϊόντων που συνδιάζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ασβέστη με τις σύγχρονες ανάγκες.
Εμείς τι κάνουμε; Τι άσπρο χρησιμοποιούμε για το νησί μας; Τι χρησιμοποιούσαμε;
Χάσαμε την κεντρική ιδέα, ισοπεδώσαμε τα πάντα.
Γεμίζουμε τους δρόμους, τα μαγαζιά μας, τα σπίτια μας με χημικά στοιχεία επιβλαβή στην υγεία μας, χωρίς καν να το ξέρουμε.
Οι εισαγώμενοι μαστόρες σε συνδιασμό με την δική μας άγνοια, λες και ήξεραν τα δομικά υλικά από παλιά, μας γέμισαν τσιμέντο, λαδομπογιές, κάδμιο και χίλια μύρια κακά.
Μπορούμε να δούμε το θέμα πιο σοβαρά;
Εκτός απο την πολιτιστική μας κληρονομιά αφορά και την υγεία μας.

2 σχόλια:

 1. Μπορώ να σου πώ μετα βεβαιότητος αφού μόλις τελείωσα την μεταπτυχιακή διπλωματική μου εργασία σε αυτό ακριβώς το θέμα πως δεν υπάρχει καμία σύγκριση και καμία αμφιβολία: Εννοείται πως θα έπρεπε να είχε καταργηθεί προ πολλού η χρήση πλαστικού στα νησιά μας.
  Όχι μόνο αλλοιώνει την εικόνα και την ταυτότητα του τόπου, αλλα όπως είπες και μόνος σου είναι μια λυση χημική, επιβλαβής και διχως τα επιθυμητά μονωτικά αποτελέσματα. Όσο για κάποιες έρευνες που προσπαθούν να μας πείσουν πως ο ασβέστης είναι καρκινογόνος... δεν θα τις σχολιάσω καν. (να δω τι άλλο θα σκαρφιστουν για να πουλάνε προϊόντα...)
  Πολύ μου άρεσε πάντως το θέμα που έθεσες, μπραβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ευχαριστω!!!!!!! ειμαι πολυ χαρουμενη κι αισθανομαι ευεργετημενη που μου λυσατε ΑΚΡΙΒΩΣ την απορια για το πως θα περασω τη τσιμεντενια μου αυλη στο νησι!!!!!!
  Ναστε καλα κι ευχαριστω παλι!


  Ασβεστης κ παλι Ασβεστης λοιπον!

  ΑπάντησηΔιαγραφή