Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Κήποι και λουλούδια της Μυκόνου. Άλλη μια χαμένη κληρονομιά!

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το νησί μας έχασε την ταυτότητα του.

Όλοι είμαστε μάρτυρες ή δράστες σε πολλές ασχήμιες που άλλαξαν ριζικά και ανεπιστρεπτί την ταυτότητα του νησιού μας. Απο το μικρό λευκό κυκλαδονήσι γεμάτο με σπαρτά, χειροτεχνία και ψαράδες γίναμε αυτό που είμαστε!

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πρόοδο, την ανάπτυξη την οικονομική ευημερία. Κρίμα που η πρόοδος αυτή δεν βασίστηκε κα ισε αυτά τα στοιχεία όπως ΠΑΝΤΑ γίνεται σε πετυχημένους τουριστικούς προορισμούς...

Όμως μαζί με τα άλλα που έπρεπε να τα χάσουμε για να κερδίσουμε αυτό που είμαστε, χάσαμε κάποια χαρακτηριστικά μας χωρίς λόγο και αιτία.

Ένα απο αυτά είναι η χλωρίδα δηλαδή τα φυτά της Μυκόνου.
Άραγε αν κάποιος απο την γενιά των παπούδων μας έβλεπε σήμερα αυτό που ονομάζουμε Μυκονιάτικο κήπο, τι θα σκεπτόταν;
Που πήγαν τα δέντρα, οι αμυγδαλιές, οι κυδωνιές, οι συκιές τα φραγκόσυκα;
Τι δουλειά έχουν στην Μύκονο όλα αυτα τα κακτοειδή;
Ευτυχώς οι προσπάθειες για γκαζόν έμειναν σχετικά λίγες.
Απομακρυνθήκαμε απο την γη, ο Συνεταιρισμός μας έγινε ένα κλειστο κλαμπ που δεν δέχεται κανέναν καινούργιο μην τυχόν και πάρει αγροτικό, έφυγε ανεπιστρεπτει κάθε κουλτούρα κάθε γνώση σχετική με την ιδιαίτερη Μυκονιάτικη γή.
Τα φυτοφάρμακα μπήκαν χωρίς λόγο, χωρίς έρευνα, απλως όπως συνήθως γίνεται απο τους πλασιέ ειδικούς σύμβουλους...
Ακόμη και αυτούς τους ανεμόμυλους, λίγοι μπορούν να φανταστούν γιατι τους έχουμε και τι τους κάναμε, μιας και μοιάζει παραμύθι η χρήση τους και το γεγονός ότι η Μύκνος ήταν γεμάτη σπαρτά...

Το ζητούμενο απο αυτό το σχόλιο είναι αν εντέλει αξίζει η αλλαγή αυτή.
Προσωπικά πιστεύω οτι δεν αξίζει. Απλώς μας οδήγησε η άγνοια, η εύκολη λύση και τα λάθος πρότυπα. Κακώς αλλάξαμε τις συνήθειες που για αιώνες τώρα κυριαρχούσαν στο νησί μας. Ήταν δοκιμασμένες απο ανθρώπους που ήξεραν την γη καλύτερα απο όλους μας.
Δεν υπάρχει λόγος να γεμίζουμε με ξενικά φυτά τα σπίτια και τις πλατείες μας.
Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε πικροδάφνες που θέλουν νερά πάνω στον περιφερειακό και στο τέλος να μην τα ποτίζουμε. Δεν είμαστε εθνική οδός.
Αν μπορεί κάποιος απο εμάς, ας καταγράψει τα δέντρα και τα φυτά που υπήρχαν και στην συνέχεια καλό θα ήταν ο Δήμος να ενισχύσει με τον γνωστό τρόπο τις καλλιέργειες αυτές.
Όχι η ελια ταλαιπωρείται στο νησί μας, δεν αποδίδουν όλοι οι τύποι τους και αν αποδώσουν τι κερδίσαμε; Απλώς χαλάμε την παράδοση. Φανταστείτε στην Καλαμάτα να βάζουν φραγκόσυκα και αλλα χαρακτηριστικά μυκονιάτικα φυτά...
Το αμπέλι είχε εδω ποικιλίες, γιατί το μπασταρδέψαμε αντί να αναπτύξουμε τις δικές μας;

Δεν είμαι ειδικός, δυστυχώς δεν γνώρισα την γη και την καλλιέργεια της.
Τα παιδιά μας όμως εκτός απο τον συνήθως ξεχασμένο παπού που ξέρει, τι άλλο τρόπο έχουν για να γνωρίσουν;
Ποια χόρτα τρώγονται και πώς; Σε λίγα χρόνια θα χαθεί και αυτή η γνώση...

Όσοι φίλοι αναγνώστες έχουν κάτι να προσθέσουν, παρακαλούνται να το κάνουν είτε σε αυτη την φιλόξενη σελίδα είτε μέσω mail στο admin@mykonosngo.com, μπας και μπορέσουμε κάποια στιγμή να συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες σε μία βάση.

1 σχόλιο:

  1. Σε λίγα χρόνια δε θα έχει χαθεί μόνο η γνώση στο μάζεμα των χόρτων.. θα χαθούν και τα χόρτα! Με το μπάζωμα χάνονται και αυτά.. δε λέω για τη συνήθεια που έχουν τώρα πια να γεμίζουν μπετό τις αυλές να μην έχει πουθενά χώμα και γεμίζει χόρτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή