Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Φωτισμός στην Μύκονο.

Κώδικας εξωτερικού και κοινοτικού φωτισμού.



Ο φωτισμός είναι ένα στοιχείο της αρχιτεκτονικής του τόπου.

Η φύση μας προίκισε με σπάνια φωτεινότητα την ημέρα καθώς επίσης και με μοναδικά χαράματα και ηλιοβασιλέματα.

Όταν όμως έρχεται η στιγμή που ο Μυκονιάτης, ο επιχειρηματίας, ακόμη και ο ιδιοκτήτης παραθεριστικής κατοικίας παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, τότε αρχίζουν οι παραφωνίες…

Υπάρχουν τόσα πολλά κακά παραδείγματα, τόσα πολλά σημεία που φαίνεται η έλλειψη τάξης και αισθητικής, που είναι δύσκολο να ξεκινήσεις από κάπου.

Τηρώντας το πρωτόκολλο, θα ξεκινήσω από το κτήριο της Δημαρχίας.

Έχει δει κανείς την Δημαρχία βράδυ; Τα φωτιστικά που ξεκινούν από την μέση του κτηρίου, το κάνουν να φαίνεται λες και είναι στον αέρα ή πάνω σε πυλωτή.

1. Ο μεγάλος προβολέας που πέφτει στο πουθενά, φωτίζοντας το γραφείο του Δημάρχου, καλύπτει με σκοτάδι το υπόλοιπο του κτηρίου, καθώς επίσης και τον περιβάλλοντα χώρο.

2. Η εκκλησία του Αγίου Νικόλα μπροστά από την Δημαρχία, φωτίζεται και αυτή λάθος όπως όλες οι εκκλησίες του νησιού, που θα μπορούσαν να είχαν αναδειχθεί σε ένα μοναδικό αξιοθέατο… Τα μπλε φωτάκια είναι λίγα και ξενικά, ο μεγάλος προβολέας φωτίζει τον μισό τρούλο, ενώ δεν φωτίζεται καμιά πλευρά της.

3. Οι μύλοι, τι να πρωτοπεί κανείς…

4. Ο φωτισμός στα σοκάκια μέσα στην Χώρα δεν έχει ταυτότητα. Άλλα φώτα βάζει η ΔΕΗ, άλλα ο Δήμος, αλλού λείπουν κολώνες, αλλού είναι σπασμένα, ΠΑΝΙΚΟΣ. ‘Πλίνθοι τε κέραμοι ατάκτως βαλλόμενοι’ όπως μαθαίναμε στα αρχαία..

5. Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και στο καινούργιο λιμάνι, που κανείς δεν αλλάζει τα σπασμένα φωτιστικά.

6. Παραπορτιανή, μικρή Βενετία, Κάστρο… Μαύρα και πού και πού πονηρά σκοτάδια…

7. Έρχονται μετά οι επιχειρηματίες, που φυσικό είναι να θέλουν να έχουν ένα κατάστημα που ξεχωρίζει. Το λογικό όμως είναι από την ποιότητα τους και τον χαρακτήρα τους και όχι από τον φωτισμό τους. Άλλος βάζει προβολείς που κάνει την νύκτα μέρα, άλλος κίτρινους, άλλος άσπρους, άλλος κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως, άλλος LED, αναρχία…



Το ζητούμενο της ανάρτησης αυτής με λίγα λόγια είναι το παρακάτω:

  • Να γίνει σε συνεργασία με κάποια πολυτεχνική σχολή αρχιτεκτονικής ή παρόμοιου αντικειμένου μία ολοκληρωμένη μελέτη για τον φωτισμό της Μυκόνου.

  • Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής να στηριχθούν από την Δημοτική αρχή αλλά κυρίως από όλους τους Μυκονιάτες, αφού καθιερωθεί σαν υποχρεωτικός κώδικας.

  • Στόχος είναι να καθιερωθεί ένας τρόπος φωτισμού της Χώρας της Μυκόνου, ώστε να αναδεικνύεται ο χαρακτήρας και η ομορφιά της.

  • Ταυτόχρονα να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα φωτιστικά σώματα που προκαλούν και ενοχλούν.

  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον φωτισμό των δρόμων. Πρέπει επιτέλους να φωτιστούν τα επικίνδυνα σημεία και να σταματήσουμε να βάζουμε κολώνες όπου έχουμε ψήφους και μόνο…



Οι τόσοι αξιόλογοι αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στο νησί, τι γνώμη έχουν για το θέμα αυτό; Ποια είναι η άποψη τους; Θα χαιρόμουν πολύ να την έβλεπα, ακόμη και αν είναι αντίθετη με την δική μου, μιας και εγώ δεν έχω σχετική παιδεία αλλά απλή λογική.



Μπορούμε να κάνουμε το νησί μας ένα στολίδι. Μπορούμε να αποφύγουμε την κιτσαρία. Δεν είναι το νησί μας αυτό που έχει μεταμορφωθεί. Πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

3 σχόλια:

  1. Όλα είναι απίστευτα σε αυτό το νησί, όταν υπάρχει ησυχία. Θα έρθω το πάσχα, με Hellenic Seaways ελπίζω να μην πετύχω πανικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά και άγια τα περί φωτισμού Λευτέρη γείτονα, αλλά με τις λακούβες στον δρόμο μας που περνάς και συ κάθε μέρα τι θα γίνει; Να σπάσουμε τα αυτοκίνητα καλά-καλά περιμένετε πρώτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα μήνα μετά είμαστε πλέον και τρεις μήνες ήδη με τις λακούβες να μεγαλώνουν Λευτέρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή