Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ.

Αγαπητοί Φίλοι της ΘΕΛΗΣΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ,
Αναφερόμενος στην διημερίδα, επιθυμώ αρχικά να ευχαριστήσω όλους εσάς που παρακολουθήσατε την εκδήλωση αυτή και επίσης τους παρακάτω:
1. Τους εισηγητές που μας διέθεσαν χρόνο και γνώσεις και μοιράστηκαν μαζί μας τους προβληματισμούς τους.
2. Τα Ξενοδοχεία Harmony & Leto που φιλοξένησαν τους εισηγητές της εκδήλωσης.
3. Τον αντιδήμαρχο κ. Κοντομήτρο που ήλθε να χαιρετήσει την εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου.
4. Όλους τους δημοτικούς συμβούλους που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Τα πρακτικά με όλες τις σημειώσεις διαθέτονται σε έντυπη μορφή απο το εστιατόριο Ιθάκη, φθάνει να μας ενημερώσετε μία μέρα πριν στο τηλέφωνο 2289024546.

Το αποτέλεσμα της διημερίδας με λίγα λόγια είναι απλό: Ναι, η Μύκονος μπορεί χωρίς κόπο και έξοδα να έχει λίγο τουρισμό και τον χειμώνα. Χρειάζεται να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, να δούμε τι έχουμε, τι μπορούμε να προσθέσουμε και τι πρέπει να κάνουμε. Μία τέτοια σκέψη είναι σωστή αλλά και απαραίτητη μιας και το νησί μας παρουσιάζει σημεία κορεσμού στην μορφή τουρισμού που απευθύνεται. Με άλλα λόγια, είναι ανάγκη να ανοίξουμε νέες μορφές αγορών.

Αναφερόμενος περιληπτικά στο αντικείμενο και στις εισηγήσεις της εκδήλωσης αυτής θέτω υπόψη σας τα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Το ζήτημα της μεγαλύτερης τουριστικής περιόδου απο την πλευρά του διοργανωτή είναι η λειτουργία ακόμη και σε ετήσια βάση τουριστικών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να προσφέρουν μία αξιόλογη υπηρεσία στους επισκέπτες. Ο λόγος δεν είναι μόνο εισπρακτικός αλλά κυρίως για την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού του νησιού.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ' ΟΤΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΑΠΛΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΚΑΛΎΤΕΡΑ, ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
Είναι ζωτικής σημασίας η ετήσια λειτουργία επιχειρήσεων που θα δώσουν σημεία ζωντάνιας στην Χώρα Μυκόνου. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι προτιμότερο να είναι οικογενειακές, με χαμηλά λειτουργικά έξοδα και με έντονο το στοιχείο της μυκονιάτικης φιλοξενίας που όλοι ευτυχώς διαθέτουμε. Προσοχή, στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί ότι δεν μιλάμε για τις ίδιες επιχειρήσεις αλλα για ομοειδείς. Δηλαδή κάποια εστιατόρια να είναι ανοικτά για κάποιους μήνες κάποια άλλα για τους υπόλοιπους κοκ. Σίγουρα πρέπει να είναι περισσότερα απ' ότι είναι σήμερα.
Το εύρος των εν λειτουργία επιχειρήσεων πρέπει να καλύπτει όλες τις δραστηριότητες. Εμπορικά, rent a car, μικρά ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, internet, κλπ.
Επίσης πρέπει να ανοίξει η Δήλος και να είναι ανοικτή με σταθερότητα και όχι όποτε λάχει.
2. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην δημιουργία ιστιοσελίδας και μικρού διαφημιστικού εντύπου. Το έντυπο αυτό αρχικά μπορεί να διανέμεται σε όλες τις επιχειρήσεις μας από φέτος το καλοκαίρι και επίσης μέσω του Δήμου στις εκθέσεις εξωτερικού.
Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν προτάσεις για το θέμα αυτό στο mykonosngo.blogspot.com. ή να συμμετέχουν σε δημόσια διαβούλευση στο εστιατόριο Ιθάκη την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010, μετά τις 17.00'.
3. Ποιες είναι οι δραστηριότητες μας τον Χειμώνα; Τι άποψη έχουν οι Σύλλογοι του νησιού και πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην δημιουργία ενός προγράμματος; Ναι, χρειάζεται ένα πρόγραμμα με εκδηλώσεις και δραστηριότητες χειμώνα. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι επισκέψεις σε μουσεία, θρησκευτικές εκδηλώσεις, τέλεση γάμων, εκδηλώσεις τέχνης και μουσικής, αρχαιολογικές, πολιτιστικές, πανυγήρια, χοιροσφάγια, φυσιολατρικές, οδοιπορικές, ακόμη και ορνιθολογικές. Επίσης ο προγραμματισμός συνεδρίων, εκθέσεων κά δραστηριοτήτων. Αν καταγραφούν όλες οι δυνατές λύσεις χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος, ώστε να μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε χωρίς ζημιά ή υποχρέωση σε αναποφάσιστους χορηγούς τότε θα μπορέσουμε να διαλέξουμε και να προβάλουμε αυτές που θα συμπεριληφθούν στο χειμερινό πρόγραμμα. Οι δραστηριότητες της ΔΕΠΠΑΜ με τα εικαστικά εργαστήρια μπορούν να αποτελέσουν έναν πόλο έλξης και απασχόλησης χειμερινών επισκεπτών. Χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός με ενταντικούς εβδομαδιαίους κύκλους μαθημάτων. Επίσης μπορεί να γίνει εμπλουτισμός με νέες δραστηριότητες.
Στην Μύκονο γίνονται πράγματα τον χειμώνα. Μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. Ας το κάνουμε. Βλέπετε, το νησί μας είναι δεμένο με την πρωτοπορία και αυτό είναι μία δύσκολη κληρονομιά.
4. Σε μία τέτοια προσπάθεια το κράτος πρέπει να είναι αρωγός. Δεν χρειαζόμαστε χρήματα, αλλά χρειαζόμαστε κράτος. Πρέπει να υπάρχουν συγκοινωνίες, πρέπει να υπάρχει Κέντρο Υγείας, αστυνόμευση και γενικά κάποιες άγνωστες χειμερινές υποδομές. Πρέπει να υπάρχει σύνδεση με τα γειτονικά νησιά με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούμε να κάνουμε ημερήσιες εκδρομές.

5. Θέμα τιμολόγησης. Η τιμολόγηση μας κατά την χειμερινή περίοδο πρέπει να είναι διαφορετική απ' αυτή του καλοκαιριού. Αρχή πρέπει να γίνει με τα εισητήρια αλλά επίσης και με κάθε επιχειρηματία που θα κρατήσει ανοικτή την επιχείρηση του. Είναι σκόπιμο και προτείνουμε να δωθούν τιμές ΝΕΤ +5% στον τελικό καταναλωτή, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες πρέπει να δεχθούν να στηρίξουν ένα καινούργιο προϊόν και μία νέα αγορά με ποσοστά κέρδους έως 5%. Αυτό το σημείο είναι κρίσιμο όχι μόνο για την κερδοφορία του χειμώνα αλλά και για την διόρθωση της εικόνας του ακριβού προορισμού που το νησί μας άδικα απέκτησε.
7. Δημιουργία πακέτου. Η δραστηριότητα των χειμερινών επισκεπτών στην Μύκονο πρέπει να πακετοποιηθεί, δηλαδή να υπάρχει μία τελική τιμή στην οποία να συμπεριλαμβάνεται το κόστος εισητηρίων, διαμονής, ενός γεύματος την ημέρα, αυτοκινήτου και γιατί όχι και εισητηρίου σε αρχαιολογικούς χώρους.
8. Οι δραστηριότητες σε μορφή εκδρομών πρέπει να οργανωθούν για μικρές ομάδες επισκεπτών, με μικρά μέσα , ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος. Επίσης οι συνοδοί - ξεναγοί πρέπει να αναθεωρήσουν τις τιμές χρέωσης ώστε να μπορέσουν να είναι αποδεκτές.
9. Ήταν αισθητή η απουσία των ενώσεων και των φορέων του νησιού. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις και βάσει του καταστατικού μας μπορούμε να δρούμε ανεξάρτητα σαν μία καθαρή και ακαπέλωτη ΜΚΟ. Όμως θέλουμε μαζί μας οποιοδήποτε φορέα ενδιαφέρεται για το καλό του νησιού και θα στηρίζουμε κάθε του προσπάθεια.
10. Έγινε σύντομη αναφορά στο όραμα της οργάνωσης μας το οποίο είναι μία πράσινη ανάπτυξη στην Μύκονο, βασισμένη στο περιβάλλον, στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη της οικιακής οικονομίας, ώστε το νησί μας να είναι παγκόσμιο πρότυπο.
11. Τέλος, είναι σκόπιμο τόσο για τον χειμερινό όσο και για τον κανονικό τουρισμό να δημιουργηθούν οι βασικές υποδομές που τώρα λείπουν και μας στιγματίζουν αρνητικά. Τέτοιες είναι ο χώρος αναμονής στα λιμάνια, οι βασικές συγκοινωνίες μεταξύ των σημείων άφιξης και κέντρου, τα σημεία πληροφόρησης για το νησί, η πρόσβαση στην Δήλο, η καταγραφή στοιχείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Πολλοί ίσως διερωτούνται αν αξίζει να ξεκινήσουμε μία τέτοια δραστηριότητα, ειδικά αφού κάθε Αύγουστο επικρατεί το αδιαχώρητο στο νησί μας.
Η θέση μας αλλά και η σύμφωνη άποψη των εισηγητών είναι ότι αξίζει, μιας και η Μύκονος που βλέπει ο επισκέπτης της υψηλής περιόδου δεν είναι η Μύκονος που θέλουμε. Δυστυχώς, δημιουργούμε μόνο δυσαρεστημένους επισκέπτες. Έπίσης, υπάρχει και ο προβληματισμός που είναι κοινός σε πολλούς Μυκονιάτες. Είναι άραγε η Μύκονος αυτή που παρουσιάζεται σήμερα απο τα κανάλια της παραπληροφόρησης και τις παλιοφυλλάδες; Σίγουρα το καλοκαίρι δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε τον καθαρό εαυτό μας, μιας και κανείς δεν προλαβαίνει. Τον χειμώνα όμως; Μήπως τότε έχουμε την ευκαιρία να ξαναχτίσουμε την γκρεμισμένη υπερηφάνια του νησιού μας;

Ευχόμενοι η εκδήλωση αυτή να πρόσθεσε έστω και ένα μικρό λιθαράκι δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας της Μυκόνου, σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και σας προσκαλούμε από τώρα στην επόμενη εκδήλωση μας την 16η Μαϊου, με θέμα την παρουσίαση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη, με αναφορά στα δικαιώματα του παιδιού και την προστασία του καταναλωτή.
Για την ΘΕΛΗΣΗ ΜΥΚΟΝΟΥ.

Ομάδα 17 εθελοντών,
Σάρον και Λευτέρης Σικινιώτης.

1 σχόλιο:

  1. Όπως σου έχω και πιο προσωπικά δηλώσει, θεωρώ πολύ σπουδαίο το ότι ξεκίνησε μια τέτοια οργανωμένη συζήτηση. Μπορεί να μη αποδώσει φέτος, αλλά τα θεμέλια μπήκαν κι αυτό έχει σημασία. Οι πρώτες προτάσεις ακούστηκαν, κάποιες λύσεις υπάρχουν και, οπωσδήποτε, τα αποτελέσματα από την επικείμενη τουριστική περίοδο, που δεν πρέπει να αναμένεται λαμπρή, θα βάλουν πολλούς σε αντίστοιχους προβληματισμούς και θα πλησιάσουν τις απόψεις σας.
    Για περισσότερα επιφυλάσσομαι, πάντα από την σκοπιά του τακτικού επισκέπτη και παρατηρητή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή