Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ.

Αγαπητοί φίλοι του Blog,
Στην ανάρτηση αυτή θέλω να αναφερθώ στο πρόβλημα της χειμερίας νάρκης που πέφτει το νησί μας, η Μύκονος.
Μας έχει γίνει συνήθεια να ζούμε με τον κανόνα της αρπακτής και της Ταϋλάνδης.
Συγκεκριμένα, ενώ το νησί μας έχει τόσα πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να δώσουν ζωή στην χειμερινή απραξία, διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο. Κατεβάζουμε τα ρολά, το ρίχνουμε στο τάβλι, στο ποτό και στις διακοπές. Ας δούμε όμως λίγα απο τα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται με την συμπεριφορά μας αυτή.
1. Δεν είμαστε όλοι μαγαζάτορες. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που είναι απλοί εργαζόμενοι και ζούν με το μεροκάματο τους. Άραγε μία καμαριέρα ή ένας οδηγός ή ένας σερβιτόρος που εργάζεται πέντε μήνες τον χρόνο, πώς ζεί τους υπόλοιπους επτά; Με το επίδομα ανεργίας; Δεν είναι αυτό κοινωνικός αποκλεισμός; Δεν στερούμε τα μέσα σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες να έχουν τα απαραίτητα προς το ζειν, τόσο γι' αυτούς όσο και για τις οικογένειες τους;
2. Οι υπόλοιποι που είμαστε μαγαζάτορες και έχουμε μία επιχείρηση η οποία ασχολείται με τον τουρισμό. Πώς μπορούμε να καλύψουμε τα ενοίκια, τα ακριβά μεροκάματα, το τόσο ακριβό κράτος, μόνο από 40 μέρες λειτουργίας; Πόσο απαταιώνες πρέπει να γίνουμε τις μέρες αυτές ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτά τα έξοδα; Αυτά τα κρουαζιερόπλοια πόσο κόσμο να μας φέρουν;
3. Θέμα ποιότητας ζωής. Η απραξία του χειμώνα έχει υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής. Στην περιοχή που μένω τον χειμώνα μαζεύουν τα σκουπίδια κάθε βδομάδα. Καράβια δεν υπάρχουν τον χειμώνα. Τα αεροπλάνα είναι ένα ανέκδοτο. Ο κόσμος μένει κλεισμένος στα σπίτια, εκτός απο τις γιορτές. Το Βιβλιοπωλείο στον περιφερειακό έκλεισε για χειμώνα!!

Μπορούμε όμως να λειτουργήσουμε τον χειμώνα; Έχουμε τις δυνατότητες;
Ας δούμε τα προβλήματα.
1. Ακριβό κόστος λειτουργίας. Αυτό δεν είναι απόλυτο. Σήμερα στον ΟΑΕΔ Μυκόνου υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι επιδοτούνται πολλές φορές κατ' επάγγελμα. Άραγε δεν θα μπορούσε ο τόσο λογικός υπουργός εργασίας να επιδοτήσει τις θέσεις εργασίας του χειμώνα ώστε να μειωθεί το κόσοτος αυτό; Με μία τέτοια λογική οι χειμερινοί εργαζόμενοι θα στοίχιζαν το ήμισυ απ'΄οτι στοιχίζουν και επίσης θα γινόταν ένα ξεκαθάρισμα από αυτούς που ενώ δεν δικαιούνται, συνεχίζουν να επιδοτούνται. Επίσης θα έδινε και μία λύση στα ασφαλιστικά και συντάξιμα ημερομίσθια. Αν λοιπόν κατέβει το κόστος προσωπικού, τα υπόλοιπα κόστη καλύπτονται από μία ελάχιστη λειτουργία.
2. Είμαστε καλοκαιρινός προορισμός. Μέγα Λάθος. Είμαστε και καλοκαιρινός προορισμός. Σε πόσα μέρη της Ευρώπης μπορούσε κανείς να κολυμπήσει τα Χριστούγεννα, όπως φέτος; Τελικά, Μύκονος είναι μόνο οι παραλίες; Δεν καταλαβαίνουμε ότι με την λογική αυτή είμαστε ευάλωτοι σε κάθε κρίση; Μπορούμε άνετα να είμαστε και χειμερινός προορισμός, φθάνει να κάτσουμε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε. Είναι δύσκολο, αφενός να είμαστε όλοι μαζί, αφενός να σχεδιάσουμε, μιας και πρώτα πρέπει να σκεφτούμε. Όμως ας το κάνουμε μία φορά, δεν πειράζει, δεν θα μας αφήσει κουσούρι. Να μερικές ιδέες για χειμερινό τουρισμό.
α. Καρναβάλι Μυκόνου.
β. Θεοφάνεια και χριστουγενιάτικες εορτές.
γ. Δήλος. Άραγε ώς πότε θα μας επιδοτεί;
δ. Μυκονιάτικη φύση. Πότε είναι πιο ωραία η Μύκονος απο το τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης; Αυτή η ποικιλία της φύσης, όση έχει σωθεί, που αλλού υπάρχει; Γιατί να μην αποτελέσει αντικείμενο προσελκυσης τουρισμού;
ε. Διαγωνισμός μπάρμεν για το καλύτερο κοκτέηλ. Ναι, οι επιχειρηματίες νυκτερινών μαγαζιών μπορούν αν θέλουν να διοργανώσουν ένα παγκόσμιο διαγωνισμό για το κοκτέηλ της Μυκόνου. Πρέπει να ξεφύγουν απο την λογική της οικονόμας με τα 10 πάρτυ του καλοκαιριού και να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες για περισσότερο χρόνο.
στ. Συναυλίες, συνέδρια, εκθέσεις τουριστικού περιεχομένου.
ζ. Συνεργασία με Ανώτατες Σχολές καλών τεχνών, αρχιτεκτονικές, μηχανολογίας, περιβάλλοντος, ξεναγών, τουριστικών σπουδών.
η. Υπάρχουν πολλές μορφές χειμερινού τουρισμού που δεν μποορούμε όμως να εισέλθουμε μιας και δεν έχουμε υποδομές, πχ. ποδοσφαιρικές ομάδες κεντρικής Ευρώπης όταν σταματούν το πρωτάθλημα για προπονήσεις, αλλα δεν έχουμε προπονητικό κέντρο κα.
θ. Σκάκι, τάβλι, διάφορα πρωταθλήματα.
ι. Διαγωνισμούς μαγειρικής, συνέδρια με σχετικά θέματα.
ια. Κρουαζιέρες. Ναι, στην περιοχή υπάρχουν κρουαζιέρες τον χειμώνα, ίσως δεν θα έπρεπε το Λιμενικό Ταμείο να χρεώνει αυτά που χρεώνει και να τα προωθήσει ώστε
ιβ. Προωθητικές ενέργειες. Ναι, θα μπορούσαμε να κάνουμε τέτοιες ενέργειες προσφορών σε διάφορους διαγωνισμούς ώστε να διαφημίζεται το νησί.
ιγ. Δημιουργία ανωτάτης σχολής. Η Μύκονος μπορεί και πρέπει να έχει κάποια ανώτατη σχολή. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Άραγε δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία τουριστική σχολή στην Μύκονο; Είναι λογικό ό μόνος λόγος που δεν έχουμε σχολή εδώ να είναι το ότι δεν είχαμε έως τώρα Μυκονιάτη βουλευτή;

Τα πλεονεκτήματα μας είναι πολλά. Εχουμε το όνομα, έχουμε ένα υπέροχο νησί ειδικά για τον επισκέπτη που έρχεται για πρώτη φορά, είμαστε φιλόξενοι, αγαπάμε το μέρος μας, έχουμε τουριστική παιδεία πιο αναπτυγμένη από άλλα νησιά, είμαστε μόνο λίγες ώρες μακρυά απο την ΑΘήνα, έχουμε ένα μοναδικό φώς, και το κυριώτερο μία τεράστια τουριστική μηχανή που απλώς δεν λειτουργεί τον χειμώνα.
Δεν θέλω να σας κουράσω με περισσότερες ιδέες, σίγουρα υπάρχουν περισσότερες και καλύτερες απο τις προαναφερόμενες, αλλά δυστυχώς μένουν μόνο σαν ιδέες και δεν γίνονται πραγματικότητα.

Όμως η σημερινή πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει. Είχα την ευτυχία στην ζωή μου να είμαι απο τους πρωτεργάτες τέτοιου προγράμματος στην Κρήτη το οποίο παρ' όλες τις δυσκολίες, στέφθηκε με επιτυχία.
Αν σήμερα λειτουργούσαμε τον χειμώνα κανονικά και κάποιος πρότεινε να κλείνουμε όπως γίνεται τώρα, σίγουρα θα τον λέγαμε τρελό! Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την υπέρβαση μας.

Με αυτούς τους προβληματισμούς οργανώνουμε την διημερίδα στο Γρυπάρειο για την Παρασκευή και το Σάββατο 19 και 20 Φεβρουαρίου. Παρακαλείσθε να έλθετε όλοι να ακούσετε και να ακουσθείτε. Σίγουρα θα γίνουμε πλουσιότεροι σε εμπειρίες και θα κάνουμε κάτι καλό για το νησί μας.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας,
Λευτέρης ΣΙκινιώτης για την ΘΕΛΗΣΗ ΜΥΚΟΝΟΥ.

1 σχόλιο:

  1. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο...
    Δεν κατάγομαι από την Μύκονο, αλλά την περνάω στο νησί μεγάλο μέρος του Καλοκαιριού και την επισκέπτομαι τακτικά ΚΑΙ τον Χειμώνα, εδώ και πολλά χρόνια.
    Έχω επανειλημμένα γράψει όπου μπορούσα το ότι η εικόνα της χειμωνιάτικης εγκατάλειψης μπορεί να αλλάξει. Υπάρχουν ιδέες πολλές, όπως γράφεις κι εσύ, και πιθανότατα υπάρχουν κι άνθρωποι, που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν να τις υλοποιήσουν. Χρειάζεται καθοδήγηση και συντονισμός, κυρίως, όμως, χρειάζεται όραμα για μια Μύκονο ζωντανή, με πολυποίκιλες δραστηριότητες, που θα κρατήσουν τον χειμώνα τους Μυκονιάτες στο νησί και θα φέρουν και τους ξένους.
    Το φετινό Καρναβάλι στην Λάκκα, για να αναφερθώ σε κάτι πρόσφατο, έδειξε ότι υπάρχει σε Φορείς και στην νεολαία η δημιουργικότητα, ώστε να οργανωθεί κάτι ενδιαφέρον και ελκυστικό, όπως υπάρχει και ανταπόκριση του κόσμου. Μπορεί να προετοιμασθεί κάτι σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα για του χρόνου και να "διαφημισθεί" εγκαίρως και ευρύτερα.
    Το Θεατρικό της Μυκόνου, όπως και οι Μουσικοί Φορείς αποτελούν φυτώρια γνήσιων ταλέντων που έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς στο παρελθόν - σε σημείο, που να μπορούν να στηθούν γύρω τους εκδηλώσεις και μικρότερα ή μεγαλύτερα φεστιβάλ, παραστάσεις Δημοτικών Θεάτρων, βραδιές jazz κ.λπ., Σαββατοκύριακα παραδοσιακής μουσικής κ.ά.
    Ο καιρός τα τελευταία χρόνια δείχνει πως η επιμήκυνση της περιόδου τουλάχιστον ώς και τον Δεκέμβριο είναι απολύτως εφικτή, με το νησί να προσφέρεται ως ελκυστικό και πρωτότυπο σκηνικό για τέτοιου ή άλλου είδους διοργανώσεις - υπό τον όρο, βέβαια, ότι όλα αυτά θα υποστηριχθούν από ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια, που θα μένουν ανοιχτά.

    Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση και ελπίζω τα πρακτικά της, έστω και περιληπτικά, να δημοσιευθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή