Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Οχι άλλη κακή δημοσιότητα γαι το νησί μας

Άραγε δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε την ζημιά που προκαλούν τα media με τις ηλίθιες αναφορές στο νησί μας;

Πολλές φορές οι αναφορές την Μύκονο για κάποιον που ξέρει το νησί προκαλούν εμετό. Αγνωστοι και ασήμαντοι τσαρλατάνοι της τέχνης, πετυχημένα λαμόγια, αποτυχημένοι πολιτικοί, βαμένες ψευτογκόμενες και τόσοι άλλοι επιδιώκουν με μανία και πολλές φορές επιδοτώντας τους δημοσιογράφους της πλάκας να βγούν στον αέρα. Ποιός αέρα; Αυτόν που αναπνέουν οι υπόλοιποι ανεγκέφαλοι της χώρας μας βλέποντας τα "νέα" της παραπληροφόρησης και της ξεφτίλας.

Βάζουμε την Μύκονο να είναι το επόμενο ή το προηγούμενο θέμα απο κάθε σούργελο που αναφέρει το ηλίθιο πρόβλημα της στην τηλεόραση μόνο και μόνο για να μάθουμε ότι είναι ακόμη εν ζωή....

Έχουμε και τους ψυχοπαθείς μεγαλοδικηγόρους με τα τακούνια που βγαίνουν με δηλώσεις του στύλ 'τα παιδια μου μπορούν να πάνε οπουδήποτε στον κόσμο εκτός απο την Μύκονο' , ή τους απο καιρό νεκρούς σχεδιαστές μόδας που ξαφνικά γίνονται απο πολεοδόμοι έως βιολογικοί καλλιεργητές αλλά και τόσους άλλους που φιάχνουν όλοι μαζί μια υπέροχη εικόνα για το νησί μας.

Δεν μπορεί παρά να διαμαρτυρηθεί κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος για την κατάντια.

Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να πει στον 'φίλο της Μυκόνου' μεγαλοδικηγόρο ότι τα παιδιά του δεν κινδυνευουν στην Μύκονο, ότι και μεις παιδιά έχουμε και τέλος πάντων αν ανησυχεί για την εγκληματικότητα, ας σταματήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα. Αυτός υπερασπίζεται με πάθος και μανία κάθε μορφής εγκληματία και ως γνώστης της διαπλοκής, μέσα σε λίγο καιρό τον απελευθερώνει για να συνεχίσει την λαμπρή και προσοδοφόρα δρστηριότητα του. Άλλωστε, αν παρανομήσεις στην Ελλάδα, η ποινή δεν εξαρτάται απο το αδίκημα αλλά απο τον δικηγόρο σου.

Πού είναι η φωνή μας; Πού είναι οι τόσοι Πρόεδροι που υπάρχουν στο νησί; Πού είναι οι Σύλλογοι; Αυτή η περίφημη τουριστική επιτροπή που δεν αφήνει έκθεση για έκθεση τι κάνει; Ποιος πρέπει να πει τα πράγματα ετσι όπως είναι και όχι έτσι όπως θέλουν να φαίνονται;

Κατα καιρούς μας έχουν πει φοροφυγάδες, παιδεραστές, τραμπούκους, μπράβους, μέθυσους, πισογλέντηδες, πολεοδομικά άναρχους, και ότι άλλο φανταστείτε και που δεν είμαστε τουλάχιστον πλιν ολίγων όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Όμως κανείς δεν μίλησε για τον σκουπιδότοπο, για τις λάθος υποδομές, για τον βιασμό του περιβάλλοντος, για τις διακοσμητικές περιβαλλοντικές μελέτες, για την μη αδειοδότηση ΑΠΕ, για τα προβλήματα των συγκοινωνιών, για την κακή μεταχείριση του νησιού σε αναπτυξιακά σχέδια, για την υποβάθμιση της παιδείας. Βλέπετε αυτά τα θέματα πουλάνε λιγότερο.

Όλοι εμείς όπως λέει και ο Νταλάρας, στο ίδιο έργο θεατές...

Νομίζω ότι φέτος το καλοκαίρι αλλά και τώρα όσο είναι επίκαιρο το νησι με την φοροδιαφυγή, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
Το γραφείο τύπου του Δήμου πρέπει να αρχίσει να παίρνει θέση, να δικαιολογεί το νησί αλλά και την ύπορξη του. Δεν είναι μόνο για την φιλική εφημερίδα που λειτουργεί.
Επίσης ο καθένας μας πρέπει να κλείσει την πόρτα στους δόκιμους δημοσιογράφους που έρχονται στο νησί και λένε σαχλαμάρες, μόνο και όνο για να γεμίσουν τα δελτία ειδήσεων.
Από όλους μας εξαρτάται ο τερματισμός της διασυρσης του νησιού μας.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ασβέστης ή πλαστικό;

Σίγουρα στο νησί υπάρχουν ειδικοί και τους παρακαλώ να εκφράσουν την γνώμη σους.
Εγώ σαν μη ειδικός αλλά με λίγες γνώσεις, απλώς διαμαρτύρομαι για την αλόγιστη χρήση μπογιάς που δεν έχει βάση ασβέστη ή άλλα φυσικά υλικά.
Υπάρχουν μετρήσεις, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η χρήση ασβέστη, (πάλι όπως γινόταν παλιά), έχει ευεργετικά αποτελέσματα, σε σχέση με τις χημικές πλαστικές μπογιές αλλά και με τα σουβαντίσματα τσιμέντου.
Αποτελέσματα μπορούμε να δούμε και στο νησί όπου πολλά παλιά χωριά είναι σε καλύτερη κατάσταση απο πρόσφατες κατασκευές. Φαίνεται αυτό επίσης και σε παλαιότερα μνημεία, εκκλησίες κλπ όπου χωρίς τσιμέντο και πλαστικά χρώματα ή λαδομπογιές, άντεξαν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια.
Το κυριότερο είναι ότι οι τοίχοι παραμένουν ζωντανοί, αναπνέουν, φιλτράρουν τον αέρα. Δεν εγκλοβίζουν την υγρασία.
Σε χώρες που σέβονται την παράδοση όπως στην Ιταλία, έχει αναπτυχθεί έρευνα με θαυμαστά αποτελέσματα για την δημιουργία σύγχρονων τεχνικών και προϊόντων που συνδιάζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ασβέστη με τις σύγχρονες ανάγκες.
Εμείς τι κάνουμε; Τι άσπρο χρησιμοποιούμε για το νησί μας; Τι χρησιμοποιούσαμε;
Χάσαμε την κεντρική ιδέα, ισοπεδώσαμε τα πάντα.
Γεμίζουμε τους δρόμους, τα μαγαζιά μας, τα σπίτια μας με χημικά στοιχεία επιβλαβή στην υγεία μας, χωρίς καν να το ξέρουμε.
Οι εισαγώμενοι μαστόρες σε συνδιασμό με την δική μας άγνοια, λες και ήξεραν τα δομικά υλικά από παλιά, μας γέμισαν τσιμέντο, λαδομπογιές, κάδμιο και χίλια μύρια κακά.
Μπορούμε να δούμε το θέμα πιο σοβαρά;
Εκτός απο την πολιτιστική μας κληρονομιά αφορά και την υγεία μας.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Της Μυκόνου το κάγκελο!

Οχι, μην πάει ο νους σας αλλού.... Δεν αναφέρομαι στο πολιτικό θέμα των ημερών...


Θα μιλήσω για κάγκελα και σιδηροκατασκευές. Συγκεκριμένα για το νέο λιμάνι.

Πιστεύω ότι τα σίδερα, τα κάγκελα, οι σιδερένιες γέφυρες δεν δένουν με την αισθητική του νησιού.

Κοιτάζοντας την μικρή μαρίνα του νέου λιμανιού, φαίνεται η παραφωνία των σιδερένιων γεφυριών.

Αραγε δεν υπήρχε άλλος τρόπος; Είναι ανάγκη στην είσοδο του νησιού να έχουμε στοιχεία που δεν είναι δικά μας και δεν δένουν με την αισθητική του τόπου;
Οπως δεν μπορώ εγώ στο σπίτι μου να κάνω μια σιδερένια γέφυρα ή στα σοκάκια της χώρας, έτσι πιστεύω και στο λιμάνι δεν έπρεπε να έχουμε τέτοιες κατασκευές.

Δεν αναφέρομαι βέβαια στο κόστος συντήρησης που όπως και στις άλλες σιδηροκατασκευές του λιμανιού είναι τεράστιο, μιας και σχεδόν πάντα υπάρχουν υπάλληλοι ελαιοχρωματιστές οι οποίοι με ένα πινέλο στο χέρι προσπαθούν να κάνουν δυνατό το αδύνατο. Να προλάβουν την διάβρωση απο την θάλασσα... Άδικος κόπος, πεταμένα λεφτά την στιγμή που το λιμάνι δεν έχει τα βασικά! Είναι βέβαια άλλα τα κονδύλια της συντήρησης αλλα της κατασκευής. Το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι και τα δύο τα πληρώνουμε εμείς, ενώ άλλοι αποφασίζουν πώς να τα σπαταλήσουν...

Οι κατασκευές αυτές καθ' αυτές μπορεί να είναι αξιόλογες, χρήσιμες και λειτουργικές. Όμως δεν είναι Μυκονιάτικες αρα δεν χωρούν στην Μύκονο. Αντι αυτών θα μπορούσε να είχε γίνει κάποια άλλη κατασκευή κόσμημα, που θα φωτογράφιζε ο επισκέπτης της Μυκόνου και θα τον προδιάθετε για το τι πρόκειται να δεί στην Μύκονο.
Η Μύκονος έχει μία ταυτότητα. Ο τρόπος των κατασκευών στην Μύκονο είναι συγκεκριμένος, τα δε υλικά μετρημένα. Ένα σχέδιο για έργο στην Μύκονο πρέπει να δηλώνει από μακρυά ότι είναι για το νησί μας, χωρίς να το διαβάζει κανείς στο υπόμνημα. Δεν γίνεται με copy paste να κάνουμε λιμάνια όπως σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας. Ειδικά όταν πρόκειται για έργα μεγάλης κλίμακας όπου υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηρίζουν τον τόπο μας περισσότερο απ' ότιδήποτε άλλο.

Δεν φτάνανε τα κάγκελα, βάλαμε και τα παγκάκια της παρακμής, σήμα κατατεθέν ετοιματζίδικης δουλειάς, λες και είναι σχολικό προαύλιο ή πλατεία σε παραγκούπολη! Χάθηκε ο κόσμος να κάνουμε λίγες ωραίες πεζούλες σαν και αυτές που ο καθένας προσπαθεί να κάνει στο σπίτι του;

Από τα παγκάκια αυτά θα περάσουν χιλιάδες επισκέπτες που θα πρέπει μέσα σε λίγες ώρες να σχηματίσουν άποψη για το νησί μας, μιας και είναι επιβάτες κρουαζιέρας. Άραγε τί θα τους κάνει να ξανάρθουν; Τα παγκάκια, οι τουαλέτες, τα λεωφορεία, ο δρόμος, τα στέγαστρα για την αντηλιά, τα κινέζικα προϊόντα που συναντούν στα περισσότερα μαγαζιά, ο μαύρος με τις τσάντες που είναι στην είσοδο της χώρας ή οι τιμές που ορισμένοι συμπολίτες μας χρεώνουν όταν έρχεται κρουαζιέρα; Ναι, ίσως η αισθητική της περιοχής των μύλων...

Δεν τα ισοπεδώνω όλα, αλλά δυστυχώς δεν είμαστε λογικοί. Καταφέραμε το ωραίο να φαίνεται πανάσχημο! Ο απογοητευμένος επισκέπτης έχει την επιλογή να μην ξανάλθει. Εμείς όμως δεν έχουμε την επιλογή να τον απογοητεύσουμε.
Δεν σεβαστήκαμε τη φύση, κάναμε ένα λιμάνι που κάθε χρόνο θα βλέπουμε και ένα κομμάτι σπασμένο, μιας και είναι απροστάτευτο.
Μπορούμε άραγε να σεβαστούμε την παράδοση του νησιού και να κάνουμε ένα λιμάνι διαφορετικό από τα άλλα των μεγαλουπόλεων, έτσι όπως αρμόζει στην Μύκονο;
Δεν είναι αργά, η φάση της τελικής διαμόρφωσης της μαρίνας δεν ξεκίνησε ακόμη και μακάρι να ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι...
Ο Θεός να με βγάλει ψεύτη αλλά φοβάμαι ότι με την ίδα προχειρότητα και παραλογισμό θα ολοκληρωθεί όταν ολοκληρωθεί και το έργο στο παλιό λιμάνι, αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλιευτικό καταφύγιο... Πάρκιν λαβύρινθος, υλικά και λογική ξένη με την Μύκονο, τσιμεντόλιθοι για δάπεδα, κάγκελα παντού, πέτρινοι τοίχοι της σκοτωμένης εργολαβίας (ότι κάτσει όπου κάτσει, φτάνει να γίνεται με ράμα) σαν τους τοίχους του περιφερειακού.

Που πήγε βρε παιδιά η αισθητική μας; Παρθενιά είναι και την χάσαμε;

Στην Μύκονο έχουμε πολλούς αρχιτέκτονες με άποψη για την αισθητική του τόπου, ωραίες ιδέες, όπως επίσης και καλούς τεχνήτες που έχουν κάνει τέχνη την οικοδομή. Ας τους ζητήσουμε να δημιουργήσουν κάτι, θα είναι σίγουρα καλύτερο!

Στου λιμανιού τα καλντερίμια...

Όταν το παράλογο γίνεται λογικό, τότε το λογικό τι θα γίνει;
Ποιός μπορεί να μας πεί τι σχέση έχουν οι χρωματισμένοι τσιμεντένιοι κυβόλιθοι με την Μύκονο;
Γιατί άραγε κοσμούν με τόση μανία τα λιμάνια μας; Τι σχέση έχουν με την αρχιτεκτονική και το νησί;
Δεν είμαι αρχιτέκτονας αλλά πιστεύω ότι κάπου υπάρχει λάθος!
Συγκεκριμένα, το νέο λιμάνι, άσχετα με το πόσο σωστό ή λάθος είναι σαν λιμάνι, σκεπάστηκε με αυτούς τους κατα τ'άλλα ωραίους τσιμεντόλιθους. Όμως τι σχέση έχουν με την Μύκονο; Μήπως εδώ χρησιμοποιούμε την πλάκα Καρύστου ή ακόμη καλύτερα την δηλιανή που γυαλίζει κάπου κάπου;
Αφού όλο το νησί έχει έναν χαρακτήρα και μία άποψη σχετικά με το δάπεδο και την πέτρα, γιατί κάναμε αυτή την αλλαγή;
Στα έργα του παλιού λιμανιού, όταν με το καλό ξαναρχήσουν (κάτι άκουσα ότι σταμάτησαν οι πληρωμές απο πέρυσι τον Ιούνιο και ο εργολάβος δεν μπορεί να συνεχίσει) τι δάπεδα θα χρησιμοποιήσουμε; Μπορεί να είναι πιο πρακτικοί οι τσιμεντόλιθοι, όμως αν κάποιος επιχειρηματίας αποφάσιζε να τους χρησιμοποιήσει στα Ματογιάννια θα τον αφήναμε;
Αν όχι, γιατί αφήνουμε το Λιμενικό Ταμείο;
Πέρασε η μελέτη αυτή από την εφορεία νεωτέρων μνημείων; ΑΝ ναι, αλλιώς την ήξερα την υπηρεσία αυτή...
Αφου πάμε στην Σύρο συχνά, γιατί δεν παίρνουμε μαθήματα απο τους τρόπους που οι Συριανοί σέβονται την αρχιτεκτονική τους στα δημόσια έργα;

Τραύμα είναι η λύση της συνέχειας του δέρματος.
Μήπως εδώ τραυματίζουμε την παράδοση και την αρχιτεκτονική του τόπου;
Αφού δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε λάθος πορεία, ας προσπαθήσουμε να σώσουμε ότι μπορούμε...

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Κήποι και λουλούδια της Μυκόνου. Άλλη μια χαμένη κληρονομιά!

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το νησί μας έχασε την ταυτότητα του.

Όλοι είμαστε μάρτυρες ή δράστες σε πολλές ασχήμιες που άλλαξαν ριζικά και ανεπιστρεπτί την ταυτότητα του νησιού μας. Απο το μικρό λευκό κυκλαδονήσι γεμάτο με σπαρτά, χειροτεχνία και ψαράδες γίναμε αυτό που είμαστε!

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πρόοδο, την ανάπτυξη την οικονομική ευημερία. Κρίμα που η πρόοδος αυτή δεν βασίστηκε κα ισε αυτά τα στοιχεία όπως ΠΑΝΤΑ γίνεται σε πετυχημένους τουριστικούς προορισμούς...

Όμως μαζί με τα άλλα που έπρεπε να τα χάσουμε για να κερδίσουμε αυτό που είμαστε, χάσαμε κάποια χαρακτηριστικά μας χωρίς λόγο και αιτία.

Ένα απο αυτά είναι η χλωρίδα δηλαδή τα φυτά της Μυκόνου.
Άραγε αν κάποιος απο την γενιά των παπούδων μας έβλεπε σήμερα αυτό που ονομάζουμε Μυκονιάτικο κήπο, τι θα σκεπτόταν;
Που πήγαν τα δέντρα, οι αμυγδαλιές, οι κυδωνιές, οι συκιές τα φραγκόσυκα;
Τι δουλειά έχουν στην Μύκονο όλα αυτα τα κακτοειδή;
Ευτυχώς οι προσπάθειες για γκαζόν έμειναν σχετικά λίγες.
Απομακρυνθήκαμε απο την γη, ο Συνεταιρισμός μας έγινε ένα κλειστο κλαμπ που δεν δέχεται κανέναν καινούργιο μην τυχόν και πάρει αγροτικό, έφυγε ανεπιστρεπτει κάθε κουλτούρα κάθε γνώση σχετική με την ιδιαίτερη Μυκονιάτικη γή.
Τα φυτοφάρμακα μπήκαν χωρίς λόγο, χωρίς έρευνα, απλως όπως συνήθως γίνεται απο τους πλασιέ ειδικούς σύμβουλους...
Ακόμη και αυτούς τους ανεμόμυλους, λίγοι μπορούν να φανταστούν γιατι τους έχουμε και τι τους κάναμε, μιας και μοιάζει παραμύθι η χρήση τους και το γεγονός ότι η Μύκνος ήταν γεμάτη σπαρτά...

Το ζητούμενο απο αυτό το σχόλιο είναι αν εντέλει αξίζει η αλλαγή αυτή.
Προσωπικά πιστεύω οτι δεν αξίζει. Απλώς μας οδήγησε η άγνοια, η εύκολη λύση και τα λάθος πρότυπα. Κακώς αλλάξαμε τις συνήθειες που για αιώνες τώρα κυριαρχούσαν στο νησί μας. Ήταν δοκιμασμένες απο ανθρώπους που ήξεραν την γη καλύτερα απο όλους μας.
Δεν υπάρχει λόγος να γεμίζουμε με ξενικά φυτά τα σπίτια και τις πλατείες μας.
Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε πικροδάφνες που θέλουν νερά πάνω στον περιφερειακό και στο τέλος να μην τα ποτίζουμε. Δεν είμαστε εθνική οδός.
Αν μπορεί κάποιος απο εμάς, ας καταγράψει τα δέντρα και τα φυτά που υπήρχαν και στην συνέχεια καλό θα ήταν ο Δήμος να ενισχύσει με τον γνωστό τρόπο τις καλλιέργειες αυτές.
Όχι η ελια ταλαιπωρείται στο νησί μας, δεν αποδίδουν όλοι οι τύποι τους και αν αποδώσουν τι κερδίσαμε; Απλώς χαλάμε την παράδοση. Φανταστείτε στην Καλαμάτα να βάζουν φραγκόσυκα και αλλα χαρακτηριστικά μυκονιάτικα φυτά...
Το αμπέλι είχε εδω ποικιλίες, γιατί το μπασταρδέψαμε αντί να αναπτύξουμε τις δικές μας;

Δεν είμαι ειδικός, δυστυχώς δεν γνώρισα την γη και την καλλιέργεια της.
Τα παιδιά μας όμως εκτός απο τον συνήθως ξεχασμένο παπού που ξέρει, τι άλλο τρόπο έχουν για να γνωρίσουν;
Ποια χόρτα τρώγονται και πώς; Σε λίγα χρόνια θα χαθεί και αυτή η γνώση...

Όσοι φίλοι αναγνώστες έχουν κάτι να προσθέσουν, παρακαλούνται να το κάνουν είτε σε αυτη την φιλόξενη σελίδα είτε μέσω mail στο admin@mykonosngo.com, μπας και μπορέσουμε κάποια στιγμή να συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες σε μία βάση.

Αθλητισμός στην Μύκονο

Σε συνέχεια της πολύ καλής επιστολής του αναφέρθηκε στο θέμα του αθλητισμού στην Μύκονο και στην σημερινή κατάντια, θέλω να προσθέσω και εγώ λίγα σχόλια:

1. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι τα γήπεδα μπάσκετ δεν έχουν μπασκέτες. Το πρόβλημα είναι ότι τα δάπεδα είναι σκληρά με αποτέλεσμα να προκαλούν τραύματα και κακώσεις ειδκά στα μικρά παιδιά που παίζουν αμέριμνα χωρίς προθέρμανση. Αν κοιτάξουμε τους μηνίσκους των πιτσιρικάδων που παίζουν καθημερινά στο τσιμέντο, θα βρούμε ότι περισσότεροι απο τους μισούς έχουν πρόβλημα. Πόσο μάλλον στα κορίτσια που παίζουν βόλεϋ στην αυλή του γυμνασίου!! Εκεί ίσως είναι έγκλημα!

2.Τι άλλο χρειάζεται να κάνουμε για να αποκτήσει το νησί ένα κλειστό γυμναστήριο; Πόσες βροχές πρέπει να φάνε τα παιδιά; Ποιά άλλη ομάδα σε πανελλήνια κλίμακα δεν λειτουργεί το καλοκαίρι, τον χειμώνα, την άνοιξη και το φθινόπωρο; Όχι, οι φιλότιμες προσπάθειες των προπονητών δεν είναι αρκετές για να λειτουργήσει σωστά μία ομάδα... Δυστυχώς χρειάζονται και υποδομές...

3. Σκέφτηκε ποτέ κανείς για αποδυτήρια; Ένα καταραμένο ντουλαπάκι να βάζουν οι πιτσιρικάδες τα κινητά τους και τα πράγματα τους; Τόσο δύσκολο είναι;

4. Κουίζ. Αν παίζεις μπάσκετ και θέλεις να πας στην τουαλέττα τι κάνεις; Η απάντηση για τα Μυκονιατάκια είναι ότι παρατάς το μπάσκετ και παίρνεις τηλέφωνο τους δικούς σου να σε πάνε σπίτι!

5. Είδα που προπονούνται οι παιδικές ομάδες του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Αλεξάνδρας. Δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία ψηλή αίθουσα κάτω απο τις κερκίδες. Ο χώρος στην Χαρανού που χρησιμοποιείται σαν αποθήκη του Δήμου είναι πολύ καλύτερος και πολύ ψηλότερος. Άραγε δεν θα μπορούσε πριν απο χρόνια να είχε γίνει κάτι απλό αλλά σωστό; Ή μήπως η αποθήκευση υλικών είναι πιο σημαντική απο την διαπεδαγώγηση των νέων;

6. Περίεργο πράγμα οι νόμοι στην χώρα μας. Δεν γίνεται να βγεί άδεια να γίνει κλειστό το ήδη υπάρχον γήπεδο στο Γυμνάσιο που στο φινάλε δεν φαίνεται και απο πουθενά, αλλά βγαίνει άδεια να κτιστουν μεγαθήρια πάνω που εκεί παλιά θυμάμαι θάλασσα, στο παλιό λιμάνι. Μήπως πρέπει να πάμε στο λιμάνι να κτήσουμε ένα κλειστό γυμναστήριο, μιας και εκεί βγαίνει ότι άδεια θέλεις; Αν όχι, ας μπαζώσουμε κάπου, ξέρουμε πώς...

7. Αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Είναι πολλά τα άλλα αθλήματα, θα μπορούσαμε να έχουμε τις υποδομές και να διαπρέψουμε. Δεν έχουμε θαλάσσια σπορ, αλληλοβρίζονται στους συλλόγους πέφτοντας σε παρακμή. Γενικά ότι ξεκινάει σωστά, με το καιρό παίρνει την πορεία που πρέπει΄στην Μύκονο... την λάθος πορεία.

8. Ποδήλατο, περπάτημα, χαντ μπωλ, άλμα, δίσκος, σφαίρα, κρίκοι, ρυθμική, ενόργανη, σκοπευτήριο, κολύμβηση, κατάδυση, κοπηλασία, βόλευ, κα. Άγνωστες λέξεις και έννοιες για τα παιδιά μας. Γιατί άραγε; Ποιος φταίει εκτός από εμάς; Για ποιά ανάπτυξη σηζητάμε; Πόσα λιμάνια πρέπει να κάνουμε προτού κάνουμε ένα γυμναστήριο ή μια πισίνα; Γίνεται το νησί να έχει εκατοντάδες πισίνες και να μην έχει μία δημοτική για καλύμβηση; ΑΝ ΑΥΤΌ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΑΡΆΛΟΓΟ ΤΌΤΕ ΤΙ ΕΊΝΑΙ; Με την ανάπτυξη αυτή που κάποιοι διαλέγουν για μας καλό είναι να φιάξουμε τις υποδομές υγείας για την επόμενη γενιά. Αφού δεν αθλήθηκαν όταν έπρεπε, ο Θεός να βάλει το χέρι του...
9. Λυπάμαι που μία φορά ακόμη θα το πώ, αλλά το ποδόσφαιρο όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι αθλητισμός. Μην πιστεύουμε ότι κάτι κάνουμε οδηγώντας τους πιτσιρικάδες στον φανατισμό, στο στοίχημα, στον χουλιγκανισμό. Όχι, αυτό δεν είναι αθλητισμός. Απλώς είναι μία βιομηχανία για να γεμίζει τις άδειες κερκίδες με παθιασμένους υπέρβαρους παθητικούς θεατές..
10. Πού είναι ο ΟΠΑΠ και η κοινωνική ευθύνη; Διότι όλοι οι διοικητές του περνούν για τα καλοκαιρινά μπάνια απο το νησί. Τόσα χρήματα που έχουν αποζημήσει απο τα πρακτορεία της Μυκόνου που είναι; Η μήπως και για την άσκηση της κοινωνικής ευθύνης ενός οργανισμού σαν τον ΟΠΑΠ χρειάζεται έγκριση και παραίνεση του Δήμου; Αν ναι, παρατα τα...

Συνήγορος του πολίτη για τα σχολεία στην Μύκονο

Αγαπητοί φίλοι,
Σας παρουσιάζω μία διαμαρτυρία της ΘΕΛΗΣΙΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΜΚΟ (http://www.mykonosngo.com/) που κατατέθηκε στον συνήγορο του πολίτη στις αρχες Νοεμβρίου 2009.
Ο θεσμός αυτός εντέλει νομίζω ότι λειτουργεί καλά, και ίσως αποδίδει και αποτέλεσμα.
Σε άλλη συζήτηση που είχαμε μαζί τους, υποσχέθηκαν ότι θα έλθουν στην Μύκονο για ημερίδα - παρουσίαση.



"Θέμα: Έλλειψη καθηγητών στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Μύκονο.

Κύριοι,
Είμαι δημότης Μυκόνου.
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Μυκόνου δεν υπάρχει ικανός αριθμός καθηγητών με αποτέλεσμα να μην γίνονται βασικά μαθήματα.
Οι καθηγητές που λείπουν, έχουν μεν διορισθεί αλλά έχουν πάρει απόσπαση σε άλλες υπηρεσίες της Αθήνας, καλύπτοντας έτσι τις οργανικές θέσεις και αδιαφορώντας για το μέλλον των παιδιών της Μυκόνου.
Επειδή αυτό το θεωρώ παραβίαση των ατομικών μου διακιαωμάτων και κατάργηση οποιασδήποτε μορφής ισότητας με πολίτες άλλων πόλεων, μιας και περιορίζει τις πιθανότητες επιτυχίας των νέων της Μυκόνου τόσο στις εξετάσεις όσο και στην ζωή, παρακαλώ να πράξετε τις δέουσες ενέργειες.
Επίσης παρακαλώ να εξετασθεί η πιθανότητα καθιέρωσης συντελεστή διδαχθέντων ωρών στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ώστε τα παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί κάποια μαθήματα λόγω υπαιτιότητας του κράτους να βοηθούνται σε σχέση με τα παιδιά των Αθηνών που έχουν όλα τα πλεονεκτήματα.
Πιστοποίηση του προβλήματος αποτελεί το ποσοστό επιτυχίας σε σοβαρές σχολές όπυ η βάση είναι 19300+.
Ποτέ δεν πέτυχε Μυκονιάτης, ούτε πρόκειται να πετύχει.
Η διαμαρτυρία μου και η καταγγελία μου είναι κατά του Υπουργείου Παιδείας και κατά της Νομαρχίας Κυκλάδων.
Για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία είμαι στην διάθεση σας.

Με εκτίμηση,

Πότε θα έλθουν οι μαύροι με τις τσάντες;

Κάθε τουριστική περίοδο γινόμαστε μάρτυρες της άτακτης επέλασης των παράνομων μικροπωλητών στο νησί μας.
Τα παραδοσιακά αυτοκίνητα με τις ιταλικές πινακίδες έρχονται, γεμάτα κάθε λογής πραμάτια την οποία οι κατα τ'άλλα συμπαθητικοί πωλητές τους ξεκινούν να τα πωλούν χωρίς όρια...
Δεν ξέρουν ωράριο, δεν ξέρουν σύνορα ενός μαγαζιού δεν σταματάνε με τίποτε και πουθενά.
Το ελληνικό Δημόσιο έχει φροντίσει να τους εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε ο κάθε δόκιμος αστυνόμος που η ατυχία του τον έστειλε στο νησί μας να μην μπορεί να τους κάνει τίποτε. (πολιτικό άσυλο, κάρτα απορίας κλπ)
Όταν τους κοιτάζει η αστυνομία, πάνε στην περιοχή του λιμενικού, μιας και γνωρίζουν ότι εκεί η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι. Οταν τους κοιτάζει το λιμενικό, μπαίνουν στα εστιατόρια και στις καφετέριες μιας και ξέρουν ότι εκεί το λιμενικό δεν μπορεί να τους κάνει τίποτε (δημοτική αστυνομία γαρ). Όταν έρχεται η Δημοτική αστυνομία έχουν ένα κάρο επιλογές για να ξεφτιλίσουν την τάξη, την χώρα, το νησί μας.
Ο πελάτης που κοιμάται στις ξαπλώστρες είναι γι'αυτούς πιθανός πελάτης. Ας είναι δίμετρος τριχωρός και με μουστάκια, τον ξυπνούν για να τον ρωτήσουν αν θέλει καμμία τσάντα μαϊμού. Αν όχι, φωνάζουν τους υπόλοιπους για κανένα αφρικάνικο σκαμπώ ή κάποιο CD με επιτυχίες... Ποιός ξέρει, μπορεί να τσιμπήσει...
Που θα πάει αγαπητοί φίλοι η κατάσταση αυτή;
Πόσο βαθιά είναι ο πάτος;
Αν εγώ αύριο η όλο τον Αύγουστο πάω και στήσω ενα μαγαζάκι κάτω από το Remezzo και πουλάω ότι θέλω, πόσο γρήγορα θα με μαζέψουν;
Δεν γίνεται να υποβαθμίζουμε την ποιότητα του νησιού μας λόγω της ανοχής κάποιων στις διάφορες μορφές παρεμπορίου.
Εγώ που έχω μία επιχείρηση δέχθηκα οποιασδήποτε μορφής έλεγχο από τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Οι διάφοροι πλανόδιοι που έρχονται και βρωμίζουν το νησί τί έλεγχο δέχθηκαν;
Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι πίσω από αυτην την ανοχή στο νησί μας δεν υπάρχει Υψηλά υστάμενος προστάτης. Μου έρχεται καλύτερα να πιστέψω ότι κάποιος 'τα παίρνει΄ παρά να πιστέψω ότι όλα έχουν διαλύσει.

Τώρα που είναι της μόδας οι αποδείξεις τι θα γίνει; Θα έχουν και ταμειακή μηχανή μαζί τους; Γιατί εμείς στις παραλίες αν κάνουμε κάνα λάθος να ξαπλώσουμε χωρίς απόδειξη, ακόμη και τα παιδιά μας να είναι, τότε το πρόστιμο είναι σίγουρο!!

Μιας που λέμε για παιδιά, έχουμε και τα παιδιά ζητιάνους. Πολλούς απο εμάς δεν μας ενοχλεί, πολλοί τα βοηθάμε. Όμως φαντάζεστε πώς νοιώθει για την Μύκονο ένας τουρίστας που πρώτη φορά στην ζωή του συναντάει ζητιάνα με ένα βρώμικο και ταλαιπωρημένο μωράκι στην αγκαλιά της; Πόσο μάλιστα αν αυτό γίνεται στα Ματογιάννια. Ναι, υπάρχουν τέτοιοι τουρίστες. Υπάρχουν χωρες που αυτές οι καταστάσεις απλά δεν υπάρχουν.

Βέβαια για να είμαστε αντικειμενικοί, όλοι έχουμε ευθύνη. Οι πελάτες τους είμαστε εμείς. Εμείς χρηματοδοτούμε τη υποβάθμιση του νησιού μας...

Κύριοι φανταστείτε την Μύκονο σαν ένα μεγάλο ξενοδοχείο. (άλλωστε δεν είναι μακρυά η φαντασίωση αυτή απο την πραγματικότητα). Πόσα αστέρια θέλετε να έχει;

Μου έλεγε κάποιος καλός καθηγητής μου για την αλυσίδα της ποιότητας. Σε έναν τουριστικό προορισμό όλοι οι συμμετέχοντες είναι ένας κρίκος της αλυσίδας αυτής. Η δύναμη της αλυσίδας είναι η δύναμη του αδύναμου κρίκου... Δυστυχώς στην δική μας αλυσίδα ποιότητας οι άνθρωποι αυτοί έχουν τον δικό τους κρίκο. Χαρακτηρίζουν τον ξενοδόχο, τον κοσμηματοπώλη, τον εστιάτορα, τον καθένα μας...

Δυστυχώς, θέλοντας η όχι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες ζητιάνοι που κερδίζουν πολύ περισσότερα απο έναν τίμιο εργαζόμενο, μας χαρακτηρίζουν και μας υποβαθμίζουν.

Ο νομοθέτης βέβαια έχει προβλέψει ότι υπάρχουν όργανα της τάξης, και μηχανισμοί προστασίας. Δυστυχώς όμως ο νομοθέτης δεν ήλθε στην Μύκονο. Αν ήλθε, ήλθε και αυτός για μπάνια, όπως τόσοι άλλοι.... (παιδεία, αθλητισμός, υγεία, ασφάλεια, συγκοινωνίες κλπ)

Εύχομαι να ήλθε η ώρα που ο καθένας να κάνει σωστά την δουλειά για την οποία πληρώνεται ή για την οποία έχει εκλεγεί.

Άραγε η θέση του επί σειράς ετών προέδρου εμπόρων και εμποροβιοτεχνών της Μυκόνου ποιά είναι;

Δεν εχω καταλάβει ακόμη γιατί οι κατά τ'άλλα συμπεθάστατοι δημοτικοί σύμβουλοι να ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο σε μνημόσυνα, κηδείες, λειτουργίες, ολονυκτίες, πανυγήρια, εξορκισμούς, ευχέλαια, πίτες και παρελάσεις και να μην κάνουν το ελάχιστο για το οποίο εκλέχθηκαν; Μπας και ψάχνουν για συγχώρεση απο τον Θεό;

Η Δημοτική Αστυνομία τι κάνει; Πόσες μπάρες θα φυλάνε τα παιδιά αυτά μέσα στο κατακαλόκαιρο; Αν θέλαμε φύλακες για μπάρες (φυλομπαράδες), γιατί δεν προσλαμβάναμε απλώς κάποιους όπως συνήθως γίνεται; Δίκαιο είναι να πώ ότι οι έκτακτοι κάνουν την δουλειά αυτή καλύτερα και με ποιό πολύ πάθος. Αν η Δημοτική αστυνομία ασχολείται με την διανομή άσκοπων κλήσεων για παράνομη στάθμευση και με μπάρες, τότε τον αστυνόμο ποιος θα τον κάνει;

Μιας και λέμε για Δημοτική Αστυνομία, αυτοί οι άνθρωποι πώς λειτουργούν; 'Εχουν κρατητήρια; Έχουν εκπαίδευση για να αντιμετωπίζουν τον κάθε γκάνγκερ και δουλέμπορο; Γιατι όπλα δεν έχουν σε αντίθεση με τους κάθε μορφής εγκληματίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν... Πώς λειτουργούν και ποιός θέτει τις προτεραιότητες; Αυτοί αποφασίζουν με τι θα ασχοληθούν ή έχουν επίσημα κάποιο δημοτικό σύμβουλο που τους θέτει την γραμμή πλεύσης; Διότι ανεπίσημα κάτι έχω ακούσει...

Δεν είναι αργά και δεν είναι κακό να πράξουμε φέτος το σωστό. Όλοι μαζί, ας βάλουμε ένα τέλος στην παρακμή. Το έχουμε υποχρέωση, οι εκλεγμένοι σε αυτούς που εξέλεξαν, οι υπόλοιποι εμείς στον εαυτό μας.

Αφισοκόλληση στην Μύκονο! Άλλη μια κακή συνήθεια...

Κάθε καλοκαίρι, στον βωμό της μεγαλύτερης κερδοφορίας, πολλοί συμπατριώτες μας ακολουθούν τον δρόμο της αφισοκόλλησης και της διανομής φυλλαδίων.

Σίγουρα ο τρόπος αυτός θα μεγαλώνει τις πωλήσεις τους, διότι αλλιώς θα το είχαν σταματήσει.

Σίγουρα οι πωλήσεις πρέπει να είναι οι μεγαλύτερες δυνατές, μιας και είναι λίγες οι μέρες που μπορούν να 'οικονομήσουν'.

Όμως υπάρχει η ερώτηση του πρέπει. Άραγε πρέπει; Τι άλλο θα σκεφτούμε, πόσο βαθιά θα φθάσουμε;

Προσπαθώντας τα καταγράψω λιγα απο τα πολλά αρνητικά, θέλω να αναφερθώ στα παρακάτω:

1. Η αφίσα σίγουρα είναι ένα μέσο προβολης και ενημέρωσης. Όμως δυστυχώς στην Μύκονο δεν χωράει. Είναι έτσι το νησί, είναι οι βοριάδες, είναι η πληθώρα των επαγγελματιών στον ίδιο χώρο που την κάνουν απαγορευμένη σκέψη. Αν ο καθένας μας ξεκινήσει και διαφημίζει με αφίσες την κάθε εκδήλωση που θα ήθελε να κάνει και γεμίσει όλους τους τοίχους, τις κολώνες, τα αυτοκίνητα, τις πλατείες, τότε θα καταλήξουμε σε ένα νησί κιτς και ξεφτίλας...

2. Το θέμα της όποιας αφίσας πρέπει να περνάει από έλεγχο κοινής λογικής. Δεν γίνεται να γεμίζουν όλες οι κολώνες με ημίγυμνες που συμπτωματικά είναι και DJ, η με το βαθί λαρύγγι της τάδε χώρας που ντε και καλά έπρεπε να την ξέρουμε, η με 30 διαφορετικά πάρτυ πανσελήνου που αρχίζουν 10 μέρες πριν την πανσέληνο και τελειώνουν 10 μερές μετά... Αυτή η σκέψη είναι υποβάθμιση. Εγώ προσωπικά αλλά και άλλοι Μυκονιάτες πιστεύω δεν θέλουμε να μας υποβαθμίζουν έτσι χωρίς λόγο και αιτία.

3. Είναι το προσωπικό που κάνει την αφισοκόλληση και την διανομή φυλλαδίων. Με τί κριτήριο επιλέγονται; Πάντα είναι άθλιοι στην εμφάνιση και την συμπεριφορά.

4. Στην χώρα υπάρχουν οι καθαριστές και κάθε πρωί κουτσα στραβά σκουπίζουν το ατελείωτο χαλί από τα παλιόχαρτα. Στις παραλίες όμως; Γιατι ο 60χρονος που κάθεται και λιάζεται να γεμίζει με φυλλάδια του τάδε DJ ή του δείνα ...I AM FAMOUS? Τον ρώτησε κανείς αν θέλει τέτοια ενημέρωση; Και την παραλία ποιός την καθαρίζει; Τα παλιόχαρτα αυτά που τα παιρνει ο αέρας και γεμίζουν τον τόπο ποιός τα μαζεύει; Η μήπως η λύση 'άστα να πάνε στην θάλασσα΄είναι η σωστή;

5. Υαλοκαθαριστήρες και σέλα απο μηχανάκια. Αγαπητοί Μυκονιάτες επιχειρηματίες, αν βρω πεντε χαρτιά στο αυτοκινητο μου και δεν με ενδιαφέρουν τι θα τα κάνω; Που θα τα πετάξω; Ξερετε εσείς κανένα σκουπιδοτενεκέ στα πάρκιν; Οχι ο μεγάλος δεν είναι σκουπιδοτενεκές, είναι χωράφι. Δεν σας νοιάζει; Τότε ποιόν νοιάζει;

6. Αφού βάλαμε τις αφίσες και τα πανώ, τελείωσε η εκδήλωση, μήπως πρέπει κάποιος να πάει να τα βγάλει; Και αυτή την δουλειά θα την αφήσουμε στο μελτέμι; Ακόμη στις κολώνες του περιφερειακού υπάρχουν αφίσες καλοκαιρινές, λες και είναι χριστουγεννιάτικη διακόσμηση!

7. Μία νέα τάση είναι η αφισοκόλληση στους σκουπιδοτενεκέδες. Άραγε ποιός λογικά σκεπτόμενος επιχειρηματίας πιστεύει ότι ένας βρόμικος σκουπιδοτενεκές είναι το κατάλληλο σημείο προβολής της επιχείρησης του; ΑΝ υπάρχει έστω και ένας, τότε δυστυχώς πιστεύω ότι οι απόψεις του για την διαφήμιση και την κοινωνική ευθύνη της εταιρείας του δεν είναι για απέξω απο τους τενεκέδες αλλά για μέσα!

8. Υπάρχει και το θέμα με τους έμμεσους διαφημιζόμενους. Είναι νόμιμο να φθάνει ένα έντυπο με έμμεση διαφήμιση αλκοόλ ή τσιγάρου σε ανήλικους; Οι τσιγαράδες και οι επιχειρηματίες με εκδηλώσεις οργανωμένες απο αυτούς μοιράζουν έντυπα σε οποιονδήποτε βρουν μπροστά τους και είναι μεγαλύτερος απο 6 χρονών!!

Είναι γεγονός ότι δεν φταίει για όλα η Πολιτεία και ο Δήμος ειδικά όταν παρουσιάζει συμπτώματα και ασθένειες όπως στην Ελλάδα και στην Μύκονο. Μην περιμένουμε απο πεθαμένους να χορέψουν ζεϊμπέκικο! Δεν ξέρουν, δεν μπορούν, δεν θέλουν, δεν νοιάζονται!Έχουν δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο με ρουσφέτια, εξαρτήσεις, προστασίες, μνημόσυνα, κοινωνικές παραστάσεις, πληρωμένες καταχωρήσεις στον τύπο, αδιαφορία για τους πολλούς, εξυπηρέτηση των λίγων, άγνοια σχεδιασμού.... Φταίνε μόνο στο σημείο που δεν εφαρμόζουν τους νόμους. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι, ο καθένας με το ποσοστό του, έχουμε μερίδιο ευθύνης. Πρέπει να σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι να βγάζουμε τα μάτια μας, να χαλάμε την ποιότητα της ζωής μας, να ανεχόμαστε το παράλογο.

Όσο γι' αυτούς που συνεχίζουν να ρυπαίνουν ασύστολα, θέλω να τους παρακαλέσω να βρούν άλλο τρόπο ενημέρωσης. Πιο έξυπνο, λιγότερο ρυπογόνο και να αναφέρεται στους πιθανούς πελάτες μόνο χωρίς να γίνεται βάρος στους υπόλοιπους επισκέπτες και κατοίκους του νησιού.
Τέλος, αναφερόμενος σε καταστήματα που λειτουργούν προσφέροντας αμφιβόλου ηθικής υπηρεσίες, μήπως είναι καλυτερα να μην κάνουν αφισοκολλήσεις; Έτσι και αλλιώς, είναι παράνομοι. Ποια είναι ανάγκη να το διαφημίζουν;

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Μύκονος και φοροδιαφυγή

Κάλλιο να σου βγεί το μάτι παρά το όνομα!
Η ηλιθιότητα της παραπληροφόρησης, η ανυπαρξία λογικής στο Δημόσιο και η προκλητική συμπεριφορά μερικών απο εμάς είχαν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Κάναμε το νησί μας να θεωρείται παράδεισος φοροδιαφυγής! Όποιος δεν ξέρει έχει κάτι να πεί. Η ρετσινιά των λίγων κόλλησε σε όλους. Το δε Δημόσιο ετοιμάζεται να στείλει τους γνωστους φοροεισπράκτορες να επιβάλουν την τάξη! Φέτος να δείτε που οι διανυκτερεύσεις της ΣΔΟΕ θα περάσουν αυτές των αμερικανών!
Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να ελεγχόμαστε και πρέπει να αποδείδουμε τους νόμιμους φόρους. Άντε, να το κάνουμε εμείς πρώτοι αλλά να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Έλληνες.
Όμως δεν μπορώ να δεχθώ με τίποτε το ύφος και το στυλ του κάθε βολεμένου αρπακτικού που έρχεται στην ντάλα του καλοκαιριού και μας αντιμετωπίζει σαν κλέφτες. Δεν σέβονται πελάτες, δεν σέβονται προσωπικό και το κυριώτερο, δεν έχουν γνώσεις και λογική. Φαίνεται ότι αυτά τα δύο δεν χώραγαν στις αποσκευές και τα άφησαν στην Αθήνα!
Έρχονται απλώς για να κάνουν ζημιά. Έρχονται για να μας γράψουν.
Σε αυτό το πρόβλημα τι πρέπει να γίνει; Δεν γίνεται χειμωνιάτικα να συζητούν τα κανάλια για την φοροδιαφυγή στην Μύκονο και να μην ασχολούνται με την φοροδιαφυγή στα χιονοδρομικά κέντρα.
Πότε θα ξεκινήσει μία κίνηση με αγωγές κατά όλων αυτών που αφου δεν έχουν τι να πουν λένε αηδίες;
Μήπως πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς λύσεις όπως σε κοντικό νησί που δεν τους άφησαν να κατέβουν στο λιμάνι;
Ποιός μπορεί να μας πει τα έσοδα ανα ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα; Ποιά άλλη ΔΟΥ εισπράττει περισσότερα απο αυτη της Μυκόνου;
Ποιό είναι το σύνολο του ΦΠΑ στην Μύκονο των 6000 κατοίκων; Που θέλουν να το φτάσουν;
Ποια είναι η θέση του Δήμου στο πρόβλημα αυτό; Αν δεν έχει ο Δήμος άποψη, τότε ποιος πρέπει να έχει;
Ας ξυπνήσουμε, σε λίγες μέρες έχουμε Πάσχα.

Αντικειμενικές αξίες, κόκκινα, καφέ κά. Βιασμός με χρώμα!

Άλλη μία φορά φέτος θα πληρώσουμε την ανυπαρξία λογικής απο το Δημόσιο και φωνής απο το νησί.
Κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν άχρηστα πολλά χωράφια στο νησί. Κάποιοι άλλοι αποφάσισαν ότι αυτά τα άχρηστα χωράφια έχουν μεγάλη αξία. Εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώσουμε τις ηλίθιες αποφάσεις τους.
Ποια είναι τα κίνητρα τους;
Για ποιό λόγο δεν λέμε τίποτε και δεν υπάρχει επίσημη διαμαρτυρία μεγαλύτερη από ένα γραμματάκι;
Μήπως εντέλει οι υψηλές αντικειμενικές αξίες που όλοι καταλαβαίνουμε πόσο άδικες είναι σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας είναι απλώς ένα τρικ για να κρατήσουν υψηλά τις τιμές των σπιτιών που με τόση μανία έκτισαν στο νησί μας; Ναι, είναι οι ίδιοι άνθρωποι.
Δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε όλοι μας. Θα φτάσει η στιγμή που η κληρονομιά των πατρογονικών μας χωραφιών θα είναι κατάρα.
Ποιος είναι ο φορέας του νησιού που θα οργανώσει μία σοβαρή διαμαρτυρία;
Ποιος θα συγκεντρώσει υπογραφές;
Τι τρόπους διαμαρτυρίας έχουμε απένταντι στο παράλογο;
Πότε θα γίνει διαχωρισμός μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν την οικογενειακή περιουσία τους στα παιδιά τους και αυτών που απλώς έρχονται και κτίζουν για την πλάκα τους;
Ακόμη και νοικάρηδες να ήμασταν στα σπίτια μας και να πληρώναμε νοίκι για τα χωράφια μας 'μπατίκια΄, θα μας στοίχιζε πολύ λιγότερο!
Πιστεύω ότι ο Δήμος οφείλει σοβαρά, οργανωμένα, με το κύρος της εκπροσώπησης όλων μας να χειριστεί ΑΜΕΣΑ το πρόβλημα αυτό.
ΑΝ όχι, ας δηλώσει αδυναμία να ξεκινήσουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Υπολογιστική Υδραυλική

Τι είναι αυτό;
Είναι μία επιστήμη που ασχολείται με την υδραυλική, δηλαδή την μεταφορά των υγρών (ειδικά νερού) για ύδρευση ή αδρευση κλπ.
Επίσης είναι αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι αυτοί που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα δύκτια ύδρευσης στο πολυβασανισμένο νησί μας.
Ο υπεύθυνος του Δήμου που παρέλαβε το έργο σύνδεσης του φράγματος με τα νέα διυληστήρια σίγουρα δεν είναι καλός στο μάθημα αυτό. Αλλιώς πώς εξηγείται το γεγονός ότι ένα έργο μήκους 500 περίπου μέτρων σπάει κάθε μήνα 2 φορές κατα μέσο όρο;
Αν μπορούσαμε να έχουμε και να δώσουμε τα ακριβή σχέδια αυτού του έργου σε πολυτεχνική σχολή, τότε θα γελάγανε μαζί μας για πολλά χρόνια...
Ποιό είναι όμως το κίνητρο που προχωρούμε σε πρόχειρες κατασκευές δικτύων; Γιατί γίναμε αρπακολατζήδες; Δεν φτάνουν τα χρήματα που εισπράτουν οι διάφοροι οργανισμοί;
Το κόστος επιδιορθώσεων ποιός το πληρώνει;
Αφού είδαμε το λάθος της κατασκευής γιατί το κάναμε πρότυπο για άλλες κατασκευές; Δεν θα είναι έκπληξη όταν και οι νέες εγκαταστάσεις σπάσουν στο κατακαλόκαιρο.
Εκεί βέβαια θα έλθει ο απο μηχανής θεός παραδοσιακός εργολάβος τύπου ΄Είμαι η Λόλα που τα κάνει όλα΄...
Αλήθεια, αυτός ο εργολάβος πόσα χρήματα εισέπραξε το 2009 απο τον Δήμο;
Δεν υπάρχει κανένας Μυκονιάτης εργολάβος που να διαθέτει τις 'γνώσεις΄και τα έχει τα αντίστοιχα ΄πτυχία΄ώστε να πάρει και αυτός ένα καμματάκι της πίτας;
Πού στο καλό βρίσκονται οι προκυρήξεις έργων που τόσα εύκολα παίρνει συνέχεια ο ίδιος άνθρωπος; Η μήπως βγαίνουν οι προκυρήξεις μετά την ανάθεση;
Νέα ήθη...
Ας διορθωθούμε, ποτέ δεν είναι αργά. Μην ψάχνουμε τον πάτο... Δεν θα αντέξουμε να ξαναβγούμε στην επιφάνεια...

Μυκονος, περιβάλλον και ανακύκλωση. Τρία πουλάκια κάθονταν...

Απλές ερωτήσεις για την ανακύκλωση, το περιβάλλον και την καθαριότητα του νησιού μας:
1. Πότε σκουπίστηκαν τελευταία φορά οι περιοχές γύρω από τους κάδους; (Όχι, δεν μετράνε οι βροχές και οι αέρηδες.) . Μήπως αυτή η δυσάρεστη οσμή του καλοκαιριού έχει σχέση με τις περίφημες διοξείνες; Αν ναί, τότε τοι Ιάπωνες που κυκλοφορούν με μάσκες δεν είναι βλάκες. Κάποιοι άλλοι στο νησί είναι...
2. Μήπως έπρεπε ο Δήμος αντί για κάρτες και ημερολόγια να μοιράσει λίγες τσάντες ανακύκλωσης;
3. Μήπως έπρεπε να έλθει κάποιος ειδικός στο νησί μας για ημερίδες ή σεμινάρια;
4. Τι σημαίνει τέλος ανακύκλωσης; Ποιος το εισπράτει και πώς έπρεπε να ανταποδίδεται; Εφόσον ο Δήμος είναι ο μόνος φορέας διαχείρισης και συνεργασίας για την ανταπόδοση του τέλους μέσω ΕΕΑΑ, τι έχει κάνει γι’ αυτό; Μήπως το τέλος ανακύκλωσης για τις καταναλώσεις της Μυκόνου είναι περισσότερο από 50.000.000 €;΄(ναί κάπου εκεί είναι μιας και προσαυξάνει το κόστος κάθε προϊόντος που καταναλώνουμε έως 1.2%) Μήπως αυτό το πληρώνουμε όλοι μας χωρίς να μας επιστρέφει το ελάχιστο; Ακόμη και η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Ανάκτησης μας βλέπει μόνο για διακοπές και αστακομακαρονάδες; Δεν πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω για το νησί που έχει τις μεγαλύτερες καταναλώσεις σε αναψυκτικά, μπύρες, RTD, αλκοόλ και τόσα άλλα είδη; (περισσότερες πληροφορίες για του λόγου το αληθές http://www.greekretail.gr/articles/1409/index.html, http://www.ee.teihal.gr/labs/pkoukos/PROSTASIA%20PERIBALONTOS/Anakiklosi%20Xartiou.htm, και τόσες άλλες)
5. Ξέρουμε ποιοι αποφάσισαν ότι στην Μύκονο δεν επιτρέπεται να γίνει οποιασδήποτε μορφής νέα επένδυση σχετική με ΑΠΕ. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι γιατί το ανεχθήκαμε και το ανεχόμαστε, ειδικά ο Δήμος. Άραγε εμείς δεν πρέπει να έχουμε ΑΠΕ; Τότε η Ικαρία και τόσα άλλα νησιά γιατί πρέπει;
6. ΑΝ σύμφωνα με την σύμβαση με την εταιρεία αποκομιδής απορριμμάτων, πρέπει να υπάρχει εν λειτουργία αυτοκίνητο πλυντήριο για τους κάδους, τότε το αυτοκίνητο αυτό πότε και πόσο λειτούργησε; Προσοχή σεβαστοί επιβλέποντες Δημοτικοί Σύμβουλοι, μην βάλετε απερίσκεπτα την υπογραφή σας.
7. Ποια εγκατάσταση λειτουργεί και πόσο αποδοτική είναι στον ΧΥΤΑ; Τι γίνεται με το βιαέριο; Μπας και απλώς κάναμε μία ακριβή και βαθιά χωματερή ίσα ισα για να περάσουμε τις εκλογές χωρίς κράξιμο;
8. Ανακύκλωση συσκευών και μπαταριών τι γίνεται; Ποιος και γιατί όχι; Άραγε έχουμε στοιχεία για το πόσες χρησιμοποιημένες μπαταρίες έφυγαν απο την Μύκονο για ανακύκλωση; Αν ναι, τότε θα καταλάβουμε και πόσες κατέληξαν στην χωματερή...
9. Σίγουρα όλοι μας έχουμε ευθύνη που φερόμαστε σαν απολίτιστοι. Όμως έχει και ο Δήμος το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης που δεν προσπαθεί να αλλάξει την νεοτροπία αυτή, αυξάνοντας το αίσθημα ευθύνης του κάθε πολίτη αλλά και διεκδικώντας τους πόρους που παράγει το νησί μας.

10.Πόσους καθαριστές έχει ο Δήμος, πόσους η εταιρεία διαχείρισης απορριμάτων και εντέλει πόσοι δουλεύουν σαν καθαριστές;


Λίγες απλές συμβουλές για να αλλάξουμε το νησί μας:
1.Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας για να γίνουν καλύτεροι από εμάς.

2.Οικονομία σε ενέργεια, νερό, απορρίμματα.
3. Χρησιμοποιούμε μόνο επιστρεφόμενα αναψυκτικά, μπύρες, μεταλλικά νερά. Τέλος στο αλουμίνιο, στο πλαστικό και στο γυάλινο one way.
4. Λέμε όχι στις εισαγώμενες μπύρες, στα εμφιαλωμένα κρασιά, στο RTD.
5. Καθόλου ή ελάχιστες πλαστικές σακούλες. Πάντα τις ξαναχρησιμοποιούμε.
6. Μας αρέσει το χύμα προϊόν, προτιμούμε προϊόντα με απλή συσκευασία.
7. Προσοχή στις μπαταρίες. ΠΟΤΕ στα σκουπίδια!
8. Το κομπόστ να μπεί στην ζωή μας. Όχι οργανικά απορριμματα. Τα κλαδιά, τα φύλλα δεν καίγονται, γίνονται λίπασμα ή καύσιμο.
9. Καλύτερες μονώσεις, λιγότερο κλιματισμό.
10. Φωτισμός οικονομικός και έξυπνος.
11. Κάδοι ανακύκλωσης γυαλιού στην πόλη.
12.Μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος είνα ιη μικρότερη κατανάλωση.

13. Να διεκδικήσουμε ότι μας ανείκει. Πληρώνουμε εμείς και οι τουρίστες του νησιού πολλά χρήματα για την ανακύκλωση. Δεν παίρνουμε πίσω τίποτα. ΑΠλώς κάνουμε το νησί μας έναν τεράστιο σκουπιδοτενεκέ!

Αραγε μετά από πολλά χρόνια, όταν γίνουν ανασκαφές για να βρούν δείγματα του πολιτισμού μας τι θα σκεφτούν; Το σίγουρο είναι ότι θα πουν 'καλα ρε παιδί μου, πώς ζούσαν και δεν πεθαιναν απο καρκίνο ή αλλές αρρώστιες;'

Όμως και μείς σήμερα δεν διερωτόμαστε πώς έχουμε τόσα πολλά περιστατικά σε σχέση με τα προηγούμενα 50 χρόνια; ....